Mainos

Koreat haluavat virallisen rauhansopimuksen

Etelä-Korean presidentti ja Pohjois-Korean johtaja sopivat myös yhteisistä toimista, jotta Pohjois-Korean ydinohjelman purkaminen sujuu sopimusten mukaisesti.

Koreoiden johtajat aikovat pyrkiä neuvotteluihin rauhansopimuksesta Kiinan ja Yhdysvaltain kanssa, kertoo eteläkorealainen Yonhap-uutistoimisto. Rauhansopimus päättäisi vuosien 1950-1953 sodan.

Koreoiden johtajat ovat allekirjoittaneet kolmipäiväisen huippukokouksensa päätteeksi Pjongjangissa rauhanjulistuksen.

Julistuksen mukaan Etelä- ja Pohjois-Korea katsovat, että nykyinen aselepojärjestelmä olisi päätettävä ja rakennettava pysyvä rauhanjärjestely.

Myös ydinsohjelman purkamisesta sopimus

Maat aikovat saada myös muut Korean sotaan osallistuneet maat koolle Korean niemimaalle julistamaan sodan päättyneeksi. Yhdysvallat ja Kiina osallistuivat sotaan.

Etelä-Korean presidentti Roh Moo Hyun ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il sopivat myös yhteisistä toimista, jotta Pohjois-Korean ydinohjelman purkaminen sujuu sopimusten mukaisesti.

Rauhaa ja yhteistyötä koskevaan julistukseen sisältyy myös rahtijunaliikenteen aloittaminen maiden välillä. Junat kuljettavat tavaroita, joita eteläkorealaiset yritykset valmistavat aivan rajan pohjoispuolella.

Kim Jong Il kiistää terveysongelmat

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il torjuu huhut, joiden mukaan hän kärsii joko diabeteksesta tai sydänviasta. Tämä oli jo toinen kerta kahden päivän aikana, kun Kim on kommentoinut omaan terveydentilaansa.

- Minun on kerrottu sairastavan diabetesta tai kärsivän sydänvaivoista, mutta se ei pidä ollenkaan paikkaansa, Kim kertoi Koreoiden huippukokouksen päätöslounaalla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.