Mainos

Koreat ajautuivat ampumavälikohtaukseen

Pohjois- ja Etelä-Korea ajautuivat ampumavälikohtaukseen Keltaisella merellä, kun pohjoiskorealainen partiointialus ylitti aluevesirajansa useiden kalastusalusten kanssa.

Pohjoiskorealaiset alukset tulivat Koreoiden väliselle puskurialueelle vain tunteja ennen kuin YK:n edustajat saapuivat alueelle rauhoittamaan Koreoiden kiristyneitä välejä. YK:n edustajien johtamien neuvotteluiden on tarkoitus alkaa Koreoiden raja-alueella tänään aamulla paikallista aikaa.

Koreoiden välit ovat olleet entistä kireämmät jo kahdeksan päivää, kun molemmat syyttelevät toisiaan aluevesirajaloukkauksista. Etelä-Korea pitää puskurialuetta omana vesialueenaan, mutta Pohjois-Korea ei ole hyväksynyt pohjoista rajalinjaa, jonka YK laati 1950-1953 käydyn Korean sodan jälkeen.

Vesiraja on tärkeä Koreoille, sillä Keltaisen meren äyriäisantimet kiinnostavat kumpaakin Koreaa. YK:n edustajia Korea-neuvotteluissa johtaa yhdysvaltalainen sotilasviranomainen Michael Dunn. Valtuuskuntaan kuuluu lisäksi sotilasviranomaisia Ranskasta ja Britanniasta. Pohjois-Korea hyväksyi YK:n neuvottelutarjouksen sunnuntaina hylättyään sitä ennen kaikki neuvottelusuunnitelmat.

Koreoiden välillä vallitsee edelleen teoriassa sotatila. Koreat eivät allekirjoittaneet rauhansopimusta vaikka sopivat tulitauosta vuonna 1953.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.