Mainos

Korean sodan veteraanit kunnioittivat aselepoa

Lähes kaksituhatta Korean sodan veteraania ja kunniavierasta on tänään kokoontunut Panmunjomin kylään Etelä-Koreaan kunnioittamaan kaatuneiden muistoa aselevon solmimisen 50-vuotispäivänä.

Uuden-Seelannin pääministeri Helen Clark muistutti puheessaan kuitenkin, että Pohjois-Korean ydinasehankkeen kiristämä kansainvälinen tilanne on hyvin kriittisessä vaiheessa.

-Tänä viikonloppuna muistamme sodan hirvittävää hintaa ja vastapuolelle aiheutuneita tappioita. Haluamme nähdä Pohjois-Korean palaavan eristyksistä ja käyttävän tämän mahdollisuuden nyt, Clark toivoi.

Pohjois-Korea ja YK:n joukot allekirjoittivat aseleposopimuksen kello kymmeneltä heinäkuun 27. päivän aamuna vuonna 1953. Aselepo on voimassa edelleen ja muodollisesti Koreoiden välillä vallitseekin sotatila.

Etelä-Korean presidentti Roh Moo-hyun vaatii erillisessä eteläkorealaisessa muistotilaisuudessa Pohjois-Koreaa "luopumaan ydinaseohjelmastaan ja astumaan rauhan ja yhteiselon polulle."

Samaan aikaan demilitarisoidun alueen toisella puolella Pohjois-Korea juhli "suuren isänmaan vapauttamissodan" 50-vuotispäivää. - Amerikkalaisten imperialistien ei luulisi tarvitsevan muistutusta häpeällisestä tappiostaan ja sen syistä Korean sodassa, kommunistisen puolueen virallinen sanomalehti kirjoitti.

Veteraanit pitivät sotaa oikeutettuna

Korean niemimaalle eri puolilta maailmaa palanneet veteraanit hämmästelivät, kuinka mutainen ja tuhoutunut maa oli muuttunut vauraaksi ja vehreäksi 50 vuoden aikana.

-Olin nälissäni, viluinen ja pelkäsin kuollakseni melkein koko ajan, mutta nyt kun katselen Etelä-Koreaa, minusta tuntuu etten vaihtaisi sitä kokemusta mihinkään, 72-vuotias amerikkalaisveteraani Elmer Frick sanoi.

187. ilmakuljetusdivisioonaan kuulunut Lawrence Hardman katseli demilitarisoidun alueen linnoitteita ja piti kolmivuotista sotaa oikeutettuna. - Jos pohjoiskorealaiset alkaisivat nyt tulla tuon rajan yli, nappaisin itselleni kiväärin ja tekisin sen kaiken uudelleen, hän selitti.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.