Korean niemimaalla lievää lämpöä

Pohjois- ja Etelä-Korea jatkavat neuvotteluja yhteisistä talousprojekteista. Etelä-Korean neuvottelijaryhmä on matkustanut pohjoisen puolelle kokoukseen siitä huolimatta, että Pohjois-Korea väläytti asevoimiaan viime viikolla.

Neuvottelut pidetään Kaesongin teollisuuskylässä Pohjois-Korean puolella. Kaesongissa toimii 110 eteläkorealaista yritystä, jotka mm. hyödyntävät pohjoisen halpaa työvoimaa. Pohjois-Korea taas saa järjestelystä selvää rahaa.

Viime viikolla Pohjois-Korea ampui satoja kranaatteja rannikolla mereen maiden raja-alueella. Pohjois-Korea selitti kranaattitulen tavanomaiseksi sotaharjoitukseksi, mutta se lisäsi entisestään jännitteitä naapurusten välillä, jotka eivät ole tehneet rauhaa vuosina 1950 - 1953 soditun Korean sodan jälkeen.

Kommunistinen Pohjois-Korea, joka on vuosia ollut katkeran vihamielinen etelänaapurinsa konservatiivista hallitusta kohtaan, näyttää nyt muuttavan asennettaan, arvioi Etelä-Korean presidentinkanslian tiedottaja.

-Pohjoinen yrittää nyt aloittaa keskustelua sekä Etelä-Korean että Yhdysvaltojen kanssa. Uskoakseni Pohjoinen tuntee tarvitsevansa keskusteluyhteyttä, sanoo Park Sun-Kyoo presidentinkansliasta.

Hän ei kuitenkaan vahvista lehtitietoja, joiden mukaan Pohjoinen ja Etelä olisivat neuvotelleet salaa mahdollisesta huippukokouksesta. Sen sijaan Park sanoo, ettei huippukokouksen pitämiselle ole mitään esteitä, jos Pohjois-Korea täyttää Etelä-Korean asettamat ehdot. Ehtoihin kuuluu, että huippukokouksessa käsiteltäisiin suhteiden käytännönkysymyksiä, joista yksi olisi Pohjois-Korean ydinohjelma.

-Emme tahdo merkityksettömiä keskusteluja kuten ennen on tapahtunut, Park sanoo viitaten johtajien tapaamisiin vuosina 2000 ja 2007.

Etelä-Korean presidentti Lee Myung-Bak herätti huippukokousspekulaatiot viime viikolla sanoessaan, että olisi halukas tapaamaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-Ilin vielä tänä vuonna.

-Jos tapaamme, meidän on saatava aikaan hedelmällinen keskustelu Pohjois-Korean ydinohjelmasta, Lee sanoi BBC:n haastattelussa.

Pohjois- ja Etelä-Korean välit ovat viilenneet helmikuun 2008 jälkeen, kun Lee Myung-Bakista tuli presidentti.

Hän ei tahdo antaa pohjoiseen naapuriinsa vastikkeetonta apua. Lee on kytkenyt toisiinsa humanitaarisen avun ja neuvottelut ydinaseohjelmasta luopumista.

Pjongjang on ilmaissut halunsa palata kuuden maan yhteisiin neuvotteluihin, jotka koskevat Pohjois-Korean ydinohjelmaa. Pjongjang on kuitenkin asettanut ehdon, että sitä vastaan suunnatut pakotteet puretaan.

(MTV3-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat