Mainos

Korealaisloikkari Filippiineillä

Pohjoiskorealainen loikkari Hwang Jang Jop on tänään siirretty Pekingistä, Etelä-Korean suurlähetystöstä Filippiineille. Hwangia ja kolmea muuta ihmistä kuljettaunut lentokone saapui Filippiineille, entiseen Yhdysvaltain lentotukikohtaan ja sieltä Hwang siirrettiin helikopterilla turvaan tuntemattomaan piilopaikkaan.

Viisi viikkoa Pohjois-Korean korkeaarvoinen poliittinen virkamies Hwang Jang Yop vietti Pekingissä. Hänestä ehti tulla Kiinalle jo melkoinen poliittinen ongelma. Kiinan johdon oli tehtävä päätös joko vanhan aseveljen Pohjois-Korean tai uuden kauppakumppanin Etelä-Korean välillä.

Lopulta Kiina antoi loikkarille luvan siirtyä Etelä-Koreaan, mutta kolmannen maan kautta. Niinpä Hwang viettää epämääräisen ajan jossain tuvallisessa paikassa Filippiineillä.

Hwangin loikkaus on merkittävä poliittinen voitto Etelä-Korealle. Hän kuuluu Pjongjangin poliittiseen sisäpiiriin, ja hänellä on yksityiskohtaista tietoa maan poliittisesta ja taloudellisesta tilasta.

Loikkauksen tarkkoja syitä ei vielä tiedetä, mutta arvioiden mukaan Hwang olisi menettänyt uskonsa maansa tulevaisuuteen. Tällä loikkauksella ja tietojen antamisella hän pyrkisi helpottamaan ja nopeuttamaan Koreoiden yhdistymistä. Sotatilasta huolimatta Koreoiden yhdistyminen on molempien maiden virallinen tavoite.
(MTV3/Tero Kekki)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.