Korealaiset kohtasivat jälleen

Korealaiset tapasivat tänään sukulaisiaan vuosikymmenten jälkeen.

Itkunpuuskat ja halaukset täyttivät eteläkorealaisen konferenssikeskuksen tänään, kun yli 50 vuotta erossa olleet sukulaiset näkivät jälleen toisensa. Kymmenet toimittajat parveilivat nyyhkyttävien vanhusten ympärillä Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa.

Vastaava tapaaminen järjestettiin tänään myös Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa. Sadan pohjoiskorealaisen joukko lähestyi järjestäytyneesti numeroituja pöytiä, joissa enimmillään viisi sukulaista odotti heitä. Perheenjäsenten alkaessa tunnistaa toisiaan seurauksena oli kuitenkin kaaos vanhusten rynnätessä halaamaan toisiaan.

Tunnelmat vaihtelivat suunnattomasta ilosta epätoivoon, kun kaikki eivät ensiksi tunnistaneet toisiaan. Etelä-Korean televisio välitti näkymiä suorassa lähetyksessä, joka lienee ollut katkeransuloista katsottavaa niissä tuhansissa perheissä, joissa sukulaisia ei ole päästy vielä tapaamaan ja ajan pelätään loppuvan kesken.

Pohjoiskorealaiset saapuivat Souliin aiemmin päivällä lentokoneella, joka oli ensimmäinen pohjoiskorealainen kone Etelä-Korean maaperällä sitten 1950-53 käydyn sodan. Paluumatkallaan kone vei sata eteläkorealaista tapaamaan sukulaisiaan Pohjois-Koreaan.

Tapaamiset jatkuvat neljän päivän ajan. Pitkään lykkääntynyt jälleennäkeminen on tulosta Etelä- ja Pohjois-Korean johtajien Kim Dae Jungin ja Kim Jong Ilin huipputapaamisesta kesäkuussa.

Pohjoiskorealaiset tarkoin valittu

Sodan erottamat sukulaiset ovat päässeet tapaamaan toisiaan vain kerran aikaisemmin vuonna 1985, jolloin molemmista maista 50 ihmistä pääsi tapaamaan rajantakaisia perheenjäseniään. Tuolloin pohjoiskorealaiset viranomaiset pitivät tarkoin valikoidut sukulaiset tiukasti erossa ulkomaailmasta Etelä-Koreassa.

Tällä kertaa vanhusten annettiin keskustella vapaammin mm. toimittajien kanssa. Jälleennäkemiseen valittujen pohjoiskorealaisten valinta on kuitenkin herättänyt keskustelua. Etelä-Koreaan matkustaneessa joukossa on runsaasti yhteiskunnan eliitin edustajia, mm. runoilijoita, taiteilijoita ja tiedemiehiä. Lisäksi lähes kaikki vierailijat ovat miehiä, jotka saapuivat lentokentällä Kim Jong Il rintanapilla koristelluissa tummissa puvuissaan.
Etelä-Koreassa vierailijoiden valinta suoritettiin demokraattisemmin arvonnalla, jossa otettiin huomioon osanottajien ikä.

Koreat ovat olleet virallisesti ottaen sotatilassa 1950-luvulla käydyn Korean sodan jälkeen. Tuolloin monet saman perheen jäsenet jäivät maiden rajan eri puolille, eivätkä ole nähneet toisiaan sen jälkeen. Kaikilla ei ole varmuutta edes siitä, ovatko sukulaiset elossa.
(STT-AFP-Reuters-AP)

Lue myös:

    Uusimmat