Mainos

Korealaiselokuvissa roiskuu veri ja leiskuu lempi

Etelä-Koreassa tehdään paljon toiminta- ja rakkauselokuvia, jotka alkavat vähitellen kiinnostaa ulkomaillakin.

Etelä Korean elokuvateollisuus


Tänä kesänä Suomen elokuvateattereihin tulee ensimmäistä kertaa peräti neljä korealaista elokuvaa. Toimintaelokuvat Shiri ja Joint Security Area, rakkauselokuva Saari ja gangsteritarina Ystävä ovat olleet kotimaassaan valtavia yleisömenestyksiä. Aiemmin korealaisia elokuvia on nähty Suomessa lähinnä festivaalien erikoisohjelmistoissa, mutta elokuvat maahantuonut Futurefilm-yhtiö toivoo, että ne herättäisivät laajemmankin katsojakunnan suosion.

-Etelä-Koreassa tehdään paljon hyviä elokuvia pienellä rahalla. Meillä on nyt aika hyvät suhteet sinne, ja ensi vuonna tuomme Suomeen kolme tai neljä uutta elokuvaa, sen mukaan miten suosittuja näistä tulee, sanoo Futurefilmin teatterilevityspäällikkö Klas Fransberg. Elokuvista on hankittu Suomeen yksi kopio, ja syksyn mittaan ne jatkavat matkaansa Helsingin Kinopalatsista muualle maahan.

Agenttiseikkailua Koreoitten rajalla

Hollywoodin toimintaelokuvista korealaiset rymistelyt eroavat lähinnä siinä, että erikoistehosteet on tehty laihemmalla budjetilla. Sopivaa maastoa ammuskelulle tarjoaa Etelä- ja Pohjois-Korean välinen kireä suhde. Kang Jegyun ohjaama, vuonna 1999 valmistunut Shiri kertoo eteläkorealaisista agenteista, jotka jäljittävät pohjoiskorealaista naisterroristia. Kansa toivoisi maitten rauhanomaista yhdistymistä, mutta terroristit uhkaavat aloittaa uuden sodan.

Elokuvaa on kritisoitu mustavalkoisesta, pohjoiskorealaisia parjaavasta näkemyksestä. Keskustelua on herättänyt varsinkin elokuvan aloittava kohtaus pohjoisen taistelijoiden epäinhimillisen raaoista harjoituksista. Koreoitten suhteet ovat taustalla myös Chan-woo Parkin ohjaamassa Joint Security Areassa, jossa selvitellään maitten rajalla tapahtunutta verilöylyä.

Viime vuonna valmistunut Kwak Kyung-taekin ohjaama Ystävä on Etelä-Korean kaikkien aikojen katsotuin kotimainen elokuva. Ystävä on tosielämään perustuva tarina kaveruksista, jotka ajautuvat kilpaileviin rikollisjengeihin. Tähän mennessä kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin elokuvista on Kim Ki-dukin ohjaama Saari. Vuonna 2000 valmistunut elokuva kertoo syrjäisellä järvellä elävästä naisesta, joka rakastuu taposta syytettyyn poliisiin. Eteläkorealainen agentti Ryu (Han Suk-kyu) joutui kiipeliin elokuvassa Shiri.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.