Korea-neuvotteluissa läpimurto?

Tämänpäiväinen neuvottelukierros alkoi nihkeästi, kun Yhdysvallat ilmoitti, ettei se aio antaa Pohjois-Korealle yhtään enempää periksi. Pohjois-Koreakaan ei luvannut perääntyä vaatimuksissaan.

Maratonneuvotteluissa Pohjois-Korean ydinohjelmasta päästiin myöhään illalla alustavaan sopimukseen, joka lähetetään nyt osanottajamaiden hallitusten hyväksyttäväksi. Yhdysvaltojen pääneuvottelija Christopher Hill luonnehtii sopimusta "erinomaiseksi".

- Tapaamme vielä huomenna ja katsomme saammeko sille hyväksynnän, Hill kertoo.

Sopimus perustuu Hillin mukaan kuuden osanottajamaan jo syyskuussa 2005 hyväksymään sopimukseen. Pohjois-Korea lupautui silloin luopumaan ydinohjelmastaan vastineena turvallisuustakuille sekä erilaiselle avulle, mutta sopimus raukesi kiistelyihin.

Tämänkertainen neuvottelukierros alkoi Pekingissä viime torstaina.

Tämänpäiväinen viides neuvottelupäivä alkoi epäsuotuisissa merkeissä, kun Yhdysvallat ilmoitti, ettei se aio antaa Pohjois-Korealle yhtään enempää periksi. Pohjois-Korea puolestaan totesi, ettei se peräydy vaatimuksissaan saada korvaavaa energiaa ja taloudellista apua, jos se luopuu ydinohjelmastaan.

Neuvotteluissa mukana olevan virkamiehen mukaan keskustelut piristyivät kuitenkin illallisen jälkeen, kun neuvottelijat ryhtyivät hiomaan yhteisen asiakirjan sanamuotoja.

Japanilaislähteiden mukaan Pohjois-Korea lupaa sopimuksessa sulkea Yongbyonin ydinlaitoksen, jossa valmistetaan ydinasekelpoista plutoniumia. Vastineena Pohjois-Korea on vaatinut muun muassa 600 miljoonan dollarin arvosta polttoainetta vuosittain sekä 2000:ta megawattia sähköä. Sähkömäärä on sama kuin Pohjois-Korean nykyinen vuosittainen sähköntuotanto.

Neuvotteluihin osallistuvat myös Venäjä ja Japani. Kuuden maan neuvottelut Pohjois-Korean ydinohjelmasta alkoivat jo vuonna 2003.

Pohjois-Korea teki lokakuussa kansainvälistä vastustusta uhmaten ensimmäisen ydinkokeensa. Ulkomaailma on siksi suhtautunut epäillen sen haluun luopua ydinaseohjelmastaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat