Mainos

Koraanin häpäisyvalituksia Punaiselle Ristille

Yhdysvaltain Guantanamon vankileirin vangit ovat valittaneet Koraanin epäkunnioittavasta kohtelusta leirissä vierailleelle Punaisen Ristin edustajille. Afganistanista ja Pakistanista tuodut muslimivangit kertoivat Koraanin epäkunnioittavasta kohtelusta Punaisen Ristin Kansainvälisen Komitean edustajille, kun nämä vierailivat leirillä vuosina 2002-2003, kertoi ICRC:n tiedottaja Simon Schorno Washingtonissa.

Schornon mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ryhtyivät ilmeisesti toimiin valitusten takia, sillä Kuuban leirin vangit eivät enää maininneet Koraania koskevista väärinkäytöksistä vuoden 2003 puolivälin jälkeen. Se, että ICRC kertoi Koraania koskevista valituksista, on poikkeuksellista. Yleensä järjestö on vaitonainen vankilakäynneillään saamistaan tiedoista. Nytkään se ei kertonut yksityiskohtia tapauksista.

ICRC:n paljastus tuli sen jälkeen kun amerikkalainen aikakauslehti Newsweek oli joutunut perumaan väitteensä Koraanin häpäisemisestä Guantanamossa. Lehti julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa se perui viimeviikkoisen artikkelin kokonaan.

Kirjoituksessa väitettiin, että vartijat olisivat vieneet muslimivankien Koraaneja käymälöihin ja vetäneet ainakin yhdessä tapauksessa Koraanin alas vessanpöntöstä. Väitteet perustuivat amerikkalaisviranomaisen haastatteluun.

Uutinen synnytti verisiä mielenosoituksia muslimimaissa. Afganistanissa levottomuudet vaativat 15 ihmisen hengen. Yhdysvaltain puolustusministeriön on torjunut väitteet, että Koraania olisi käytetty muslimivankien piinaamiseen. Muslimille Koraani on pyhä eikä sitä saa esimerkiksi koskettaa likaisin käsin tai laittaa lattialle.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.