Kopterit kiusaavat vihreitä ja vasemmistoa

Vasemmistoliitto ja vihreät karsastavat edelleen uusien taisteluhelikoptereiden hankintaa, josta lopullisen päätöksen tekeminen on lykätty ensi kevääseen.

Alusta asti kiistaa herättänyt helikopterikauppa ja siihen liittyvät tilausvaltuudet nousivat jälleen esille, kun eduskunta aloitti maanantaina ensi vuoden budjettiesityksen päätöskäsittelyn.
Muut hallitusryhmien välillä kiistoja aiheuttaneet budjetin asiat sivuutettiin keskustelun pääpuheissa vähällä.

Vasemmistoliiton Asko Apukka sanoi, että puolue olisi mieluiten lykännyt tilausvaltuuksista päättämisen mieluiten seuraavalle vaalikaudelle.
Apukka kysyi, voidaanko puolustusvoimille ylipäätään taata nykyiset menojen raamit myös tulevina vuosina. Hän viittasi EU:sta tuleviin veronalennuspaineisiin.

Vihreiden ryhmäpuheessa korostettiin, että puolustuksen rahoista päätettäessä on noudatettava samaa tiukkuutta kuin muissakin menoissa.
Ulla Anttila (vihr.) sanoi, että päätöstä tehtäessä pitää ennakoida tilanne, jossa Suomi on hyväksynyt henkilömiinojen kieltoa koskevan Ottawan sopimuksen.
Taustalla on pelko siitä, että puolustusvoimat vaatii kalliiden helikoptereiden lisäksi mittavia lisävaroja henkilömiinojen korvaamiseen muilla puolustusvälineillä.

Sosiaalidemokraattien ryhmäpuhuja Kari Rajamäki puuttui helikopteriasiassa vain tapaan, jolla asialle haettiin eduskunnan hyväksyntää.
Rajamäki otti asian esille puheensa kohdassa, jossa hän arvosteli päätöksenteon rajan siirtymistä yhä enemmän valmisteluportaaseen eli virkamiehille.
Helikopterivaltuuksien myöntämisen perusteleminen hallituksen tiedonannolla ei Rajamäen mielestä ole "käytännölle kunniaksi".

Ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmäpuhuja Håkan Malm tulkitsi, että "tilausvaltuudet ovat sellaisinaan pöydällä", kun hallitus palaa asiaan keväällä.

Kokoomuksen Timo Ihamäki piti välttämättömänä, että "aikalisällä oleva taisteluhelikopterihankinta hyväksytään eduskunnassa mahdollisimman pian laajalla poliittisella tuella".

Hallituksen tarkoituksena oli, että eduskunta olisi budjetin yhteydessä myöntänyt kaikkiaan 7,8 miljardin markan tilausvaltuudet. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät eivät olleet siihen vielä valmiit ja jäivät odottamaan lisäselvityksiä.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) puolusti vielä sitä, että tilausvaltuuksien pohjana oli käytetty eduskunnan keväällä hyväksymää turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa.
Niinistön mukaan ministeriö noudatti eduskunnan suuntaa-antavana hyväksymää puolustuskehystä, mutta ei lähtenyt siitä, että siitä ei pilkkuakaan muutettaisi.

"Toisenlainen vaalibudjetti"

Sosiaalidemokraatit arvostelivat muutenkin valtiovarainministeriön vahvaa asemaa budjetin valmistelussa. Rajamäen mielestä ministeriö on laman varjolla kiristänyt otettaan jopa eduskunnan budjettilausumia kohtaan.
SDP:n ensi vaalikauden aikeista Rajamäki paljasti sen verran, että tähtäimessä on pääomatulojen veroprosentin nostaminen ja varallisuusveron kiristäminen.

Kokoomuksen puheessa otettiin tavoitteeksi, että valtion ei tarvitsisi ottaa vuonna 1999 enää yhtään uutta velkaa.
-Se olisi toisenlainen vaalibudjetti, Ihamäki kehaisi. Ihamäki toivoi myös kunnille enemmän vapautta palvelujen maksujen määräämisessä, ns. kynnyspalkan alentamista ja pikaista päätöstä ydinvoiman lisärakentamisesta.

"Viljelijät tupon maksajiksi"

Hallituspuolueiden edustajat kiittelivät kilvan tulosopimusta. Keskustan ryhmäpuhuja Jukka Vihriälä oli eri mieltä.
Vihriälän mielestä maataloustulon 250-300 miljoonan markan leikkaus merkitsee sitä, että viljelijät joutuvat tupo-korotusten maksajiksi.

Kristillisten Bjarne Kallis pahoitteli, että palkankorotus- ja veronalennusrahoja ei käytetty työllisyyden parantamiseen.

Keskusta esittää budjettiin lisärahaa poliisin toimintaan. Vihriälä korosti yhteiskunnan velvollisuutta turvata järjestyksen säilymistä.
-Kun näissä olosuhteissa poliisin voimavarat eivät ole riittäneet, ei ole ihme, jos jotkut rikoksen uhreiksi joutuneet ihmiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä, Vihriälä sanoi.


Niinistö vastasi toivomalla arvokeskustelua

Keskustan Vihriälä otti esille myös Niinistön esille nostaman ajatuksen, että kunnat voisivat periä maksuja kirjaston palveluista.

Niinistö vastasi toivomalla arvokeskustelua. Hän kehotti miettimään, voisivatko käyttäjät maksaa joistakin palveluista enemmän, jos vaihtoehtona on koko palvelun lopettaminen.

Nuorsuomalaisten Risto Penttilä opasti hallitusta ottamaan "blairilaista" mallia Englannista. Penttilän mielestä pääministeri ja valtiovarainministeri uskovat Saksaan ja vierastavat anglosaksista maailmaa.

Keskustelu budjetista jatkui eduskunnassa yöhön ja ensimmäiset ensi vuoden valtion menoista lyötäneen kiinni tiistaina.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat