Mainos

Kopterikiistassa päästiin sopuun

Eduskunta myöntää valtuudet vain uusien kuljetushelikoptereiden hankkimiseen puolustusvoimille, mutta ei hyväksy taistelukoptereiden hankintaa.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja hallitus saivat tänään aikaan uuden kompromissin kiistaa herättäneistä helikopterihankinnoista.

Valmiusjoukkojen varustamiseen esitettyä 7,7 miljardin markan tilausvaltuutta leikataan uuden kompromissin mukaan 1,6 miljardilla markalla. Helikoptereiden hankintaan jää rahaa tämän päätöksen jälkeen 2,2 miljardia markkaa.

Samalla nyt hyväksyttävä tilausvaltuus rajataan koptereiden osalta selvästi vain kuljetushelikoptereihin. Ratkaisu taistelu- tai saattokoptereiden hankkimisesta siirtyy myöhemmäksi, eikä nyt tehdyllä päätöksellä rajoiteta silloin päätöstä tekevien harkintavaltaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz arvioi, että taisteluhelikoptereiden hankinta tulee esille ensi vaalikauden loppupuolella eli aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua.
-Silloin päättäjillä on vapaat kädet arvioida tilannetta, Zyskowicz sanoi.

Eduskuntaryhmät saivat uuteen sopimuspaperiin myös lupauksen siitä, että tilausvaltuuksien supistaminen otetaan huomioon tulevissa budjettikehyksissä niin, että puolustusministeriön osuutta supistetaan.

Edellisessä viikko sitten sovitussa ratkaisussa leikkaus oli 1,2 miljardia eikä siinä otettu kantaa hankittavien helikoptereiden laatuun. Tämä kompromissi kuitenkin kaatui SDP:n eduskuntaryhmän vastustukseen.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ottavat kantaa uuteen sovintoratkaisuun ensi torstaina.

Uusi kompromissi sai SDP:n piirissä edeltäjäänsä selvästi paremman vastaanoton. Ryhmän työvaliokunta ja edustajat valtiovarainvaliokunnassa käsittelivät asiaa pikavauhtia tiistaina ja päättivät yksimielisesti suositella ryhmän kokoukselle sen hyväksymistä.

Tuomioja luotti ryhmän tukevan uutta ratkaisua

Ryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja luotti siihen, että ratkaisu tulee hyväksytyksi myös koko eduskuntaryhmän kokouksessa.
-Uskon ryhmämme lähtevän siitä, että tämä on toimiva ratkaisu, jonka puitteissa hankintoja tehdään vuoteen 2006 asti, Tuomioja sanoi.

Myös Tuomioja totesi, että nykyisen eduskunnan vallassa ei ole estää sitä, jos tuleva eduskunta haluaa tehdä taistelukoptereista toisenlaisen päätöksen.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Martti Korhonen kiitteli erityisesti sitä, että tilausvaltuuksien pienentyminen otetaan huomioon myös tulevissa budjettikehyksissä.

Ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmäjohtaja Eva Biaudet sanoi, että ryhmä olisi mieluummin pitäytynyt aiemmassa päätöksessä.

Vihreiden ryhmäjohtaja Osmo Soininvaara iloitsi, että helikopterirahojen leikkaus kasvoi 400 miljoonalla, mutta epäili, että aivan ongelmaton tämäkään ei ole.
-Seuraavaksi alkaa keskustelu siitä, tehdäänkö kuljetushelikoptereilla ilman saattokoptereita mitään, Soininvaara sanoi.

Hallituksesta kopterineuvotteluun osallistuivat pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja puolustusministeri Anneli Taina (kok.). Taina oli haluton kommentoimaan ratkaisua tarkemmin. Hän luonnehti sitä tyydyttäväksi ratkaisuksi, jonka kanssa pitää voida elää.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.