Mainos

Koppakuoriaistutkimukselle nolo loppu

Tieteellinen kovakuoriaistutkimus sai nolon lopun Keravalla. Tutkijat saivat lähettimet selässä mönkineistä puistokiitäjäisistä tasan puolet takaisin.

Viisikovakuoriaista hävisi kymmenen tutkimuspäivän aikana Aurinkomäen ja Nikkarin koulun koealueilta. Tutkijoiden arvelujen mukaan niiden häviämisen syyt ovat vandalismi ja kovat sateet.

Helsingin Yliopiston koppakuoriaistutkimus oli pilottitutkimus. Sen tarkoituksena oli kerätä kokemuksia tällaisen tutkimuksen teknillisestä toteuttamisesta. Toinen tavoite oli selvittää, tarvitaanko kaupungissa viherkaistoja hyönteisten elämän turvaamiseksi.

Professori Jari Niemelän mukaan kumpikin tavoite saavutettiin, vaikka hänkuvaakin tutkimusta epäonniseksi. -Kymmenen päivän tutkimusjaksolle sattui rankkoja sateita, joita lähettimen paristot eivät kestä. Aurinkomäen koppakuoriaiset hävisivät luultavasti siellä kalliolla viikonloppuna juhlineen kaljaporukan myötä, Niemelä toteaa.

Niemelä ei usko, että tutkimuksen saama valtakunnallinen julkisuus vaikuttikoppakuoriaisten katoamiseen. -Kun sijoitimme tutkimuseläimet maastoon, meillä oli jo runsas paikallinen yleisö. Samoin tutkijamme joutui runsaiden kyselyjen kohteeksi koko tutkimuksen ajan. Kyllä ne koppakuoriaiset olivat tämän porukan tiedossa ilman uutisointiakin, Niemelä muotoilee.

Kokemukset tutkimuksesta olivat tappioista huolimatta niin hyvät, että se toistetaan ensi kesänä, Niemelä arvelee. Silloin tekniikka on parempi, kovakuoriaislajia vaihdetaan ja tutkimuspaikatkin saattavat muuttua.
(MTV3-Keski-Uusimaa)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.