Mainos

Kööpenhaminan nuorisotalon purku alkoi

Poliitikkojen mukaan Kööpenhaminassa täytyy olla nuorisotalo. Työtä uuden nuorisotalon löytämiseksi jatketaan.

Viime viikolla tyhjennetyn nuorisotalon purkutyöt ovat alkaneet tänään Kööpenhaminassa. Oslossa noin 150 nuorta mielenosoittajaa kerääntyi Tanskan lähetystön edustalle osoittamaan mieltään rakennuksen purkamista vastaan. Mielenosoittajat heittelivät kiviä ja maalia, ja poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoituksen hajottamiseksi.

Yksi poliisi loukkaantui välikohtauksessa. Pienempiä mielenilmauksia oli Bergenissä ja Kristiansandissa. Tanskan konsulaatin seiniä töhrittiin.

Kööpenhaminassa osoitettiin mieltä lähellä vankilaa, missä kymmeniä mielenosoittajia pidetään tutkintavankeudessa. Satakunta nuorta mielenosoittajaa hakkasi rumpuja, huusi ja vihelsi, ja vankilan sisällä istuvat vastasivat sytyttämällä ja sammuttamalla valoja selleissä.

Poliisi valmiustilassa

Kööpenhaminassa oli muuten pääosin rauhallista, vaikka poliisi sanoikin olevansa varautunut uusiin levottomuuksiin. Nuorisotalon purkaminen aloitettiin vankassa poliisivartiossa, ja monet rakennustyöläisistä olivat peittäneet kasvonsa suojatakseen henkilöllisyyttään.

Rakennuksen läheisyyteen kerääntyi joukko nuoria seuraamaan purkutöitä. Monet heistä itkivät, ja jotkut asettivat paikalle kukkia. - Tämä on surullisinta, missä olen ollut mukana, teini-ikäinen tyttö sanoi.

Talon omistajan, Faderhuset-vapaakirkon johtajan Ruth Evensenin mukaan rakennus oli niin huonossa kunnossa, ettei sitä voitu pelastaa. Talo oli hänen mukaansa vesivahingon turmelema, paloturvallisuudeltaan huono ja täynnä rottia.

Purkutöiden jälkeen vapaakirkko aikoo rakentaa uuden talon, jossa Evensenin mukaan voidaan järjestää konsertteja ja muita tapahtumia.

Yli 600 pidätetty

Mellakat alkoivat torstaina, kun poliisi tyhjensi Nörrebron kaupunginosassa sijaitsevan nuorisotalon. Pidätettynä on kaikkiaan 650 ihmistä, joista viitisenkymmentä alle 18-vuotiaita. Tutkintavankeuteen on määrätty 215 ihmistä. Oikeuslaitos on toiminut kovalla paineella, ja vangitsemiskäsittelyt ovat jatkuneet yömyöhään.

- En ole koskaan kokenut mitään vastaavaa, Kööpenhaminan poliisin pääsyyttäjä Bitte Dyrberg kuvasi tilannetta.

Berlingske Tidende lehti kertoi tänään, että sosiaalidemokraatit ja kolme pienempää puoluetta aikovat jatkaa työtä uuden nuorisotilan löytämiseksi.

(MTV3-STT-DPA-Ritzau-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.