Mainos

Kööpenhaminan kokous lähestyy - ilmastonmuutoksen epäilijät liikkeellä

Kööpenhaminan ilmastokokouksen lähestyminen on saanut ilmastonmuutoksen epäilijät aktivoitumaan. Epäilijät kyseenalaistavat koko ilmastonmuutoksen.

Tuoreimmat tutkimustulokset kuitenkin todistavat, että erityisesti arktisilla alueilla ilmastonmuutos on edennyt ennustettua nopeammin. Suomalaistutkijat pelkäävät, että pieni epäilijöiden joukko vie huomion pois itse ongelmasta.

Viime vuosina maapallon keskilämpötila ei ole juurikaan noussut, mutta tutkijan mukaan ilmastonmuutos ei silti ole pysähtynyt.

- Hitaan lämpenemisen tai pysähtyneen lämpenemisen jaksoja on ilmastomalleissakin eli tämä ei ole ristiriidassa ilmastomallien kanssa, toteaa dosentti Jouni Räisänen Helsingin yliopistosta.

Arktisilla alueilla sen sijaan on nähty päinvastainen kehitys: sulaminen on ollut selvästi nopeampaa kuin ilmastomallit ovat ennustaneet.

- Pohjoisella jäämerellä on jää vähentynyt enemmän kuin on osattu odottaa, ja myös Grönlannin mannerjäätikkö on sulamassa nopeammin kuin alunperin uskottiin.

Tuorein esimerkki ilmastonmuutosskeptisyydestä on Britanniasta, jossa hakkeri murtautui East Anglian yliopiston ilmastotieteiden laitoksen tietojärjestelmään. Nettiin levitetyistä asiakirjoista ja kirjeenvaihdosta epäilijät ovat päätelleet, että ilmastotutkimuksia on peukaloitu näyttämään todellista uhkaavammilta.

Suomalaistutkijat vakuuttavat, etteivät tällaiset väitteet vie pohjaa siltä tosiasialta, että ilmastonmuutos on käynnissä.

- Peruslähtökohta on se, onko kasvihuonekaasuilla kyky lämmittää ilmakehää. Sehän on fysikaalis-kemiallinen fakta ja se on tunnettu jo kauan, sanoo meteorologian professori Timo Vesala Helsingin yliopistosta.

Tutkijat tunnustavat, ettei ilmastonmuutoksesta tiedetä vielä läheskään kaikkea. Vaikka epävarmuuksia on paljon, päästöjä pitäisi vähentää nopeasti, koska viivyttely todennäköisesti vain pahentaa edessä olevia ongelmia.

Tutkijat muistuttavat, että suuri enemmistö ilmastotieteilijöistä pitää ilmastonmuutosta vakavana uhkana. Epäilijät ovat pieni, mutta äänekäs vähemmistö.

Dosentti Jouni Räsäsen mukaan ilmastonmuutos ei ole pysähtynyt

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.