Koomapotilaaksi 23 vuotta luultu olikin koko ajan tajuissaan - katso video

23 vuotta koomapotilaaksi luullun belgialaismiehen tarina kuohuttaa Belgiassa.

46-vuotias Rom Houben kertoo saksalaislehti Der Spiegelissä piinaavista vuosistaan, kun Itä-Belgiassa sijaitsevan Liegen sairaalan lääkärit luulivat hänen olevan koomassa. Vuonna 1983 sattunut auto-onnettomuus oli jättänyt miehen halvaantuneeksi eikä hän pystynyt kertomaan kenellekään olevansa tajuissaan.

Houben vietti suurimman osan ajasta omiin ajatuksiinsa ja unelmiinsa uppoutuneena.

- Haaveilin jatkuvasti paremmasta elämästä. "Turhautuminen" on liian pieni sana kuvailemaan sitä, mitä koin, Houben toteaa.

Lääkärit huomasivat miehen aivoissa olevan toimintaa kolme vuotta sitten, kun he tekivät testejä uuden tekniikan avulla.

- En ikinä unohda päivää, jolloin lääkärit huomasivat, mikä oli vialla - se oli toinen syntymäni.

"Pahin hetki oli tieto isäni kuolemasta"

23 vuoden ajan Rom Houben kuuli kaiken, mitä hänen ympärillään keskusteltiin, mutta halvauksensa vuoksi hän ei voinut kommunikoida.

- Todistin omaa kärsimystäni, kun lääkärit ja hoitajat yrittivät puhua minulle ja lopulta luovuttivat.

Miehen mukaan yli kahden vuosikymmenen pahin hetki oli, kun hänen äitinsä ja sisarensa kertoivat miehen isän kuolleen. Uutisen kuullessaan Houben olisi halunnut itkeä, mutta hänen kehonsa ei pystynyt ilmaisemaan tunteita.

Houben on edelleen halvaantunut, mutta pystyy nyt kommunikoimaan tietokoneen avulla.

- Haluan lukea, jutella ystävieni kanssa tietokoneen välityksellä ja elää elämääni. Ihmiset tietävät nyt, etten ole kuollut.

Miehen tarina nousi julkisuuteen eilen, kun Liegen sairaalan tutkijan Steven Laureysin tutkimus koomapotilasta julkaistiin.

(MTV3 - AFP - AP)

NYT ROM HOUBEN KOMMUNIKOI TIETOKONEEN AVULLA

Lue myös:

    Uusimmat