Mainos

Kookospähkinät alas koulutettujen apinoiden avulla

Mitä tekee kookospähkinöiden myyjä saadakseen vaivattomasti pähkinät maahan? Kiipeäminen 80 metriä korkeaan kookospalmuun ei ole yksinkertaista.

Thaimaalaisessa Surat Thanin maakunnassa asia on ratkaistu kouluttamalla makakiapinoita tähän tehtävään. Apinat irrottavat pähkinät palmuista ja heittävät ne maahan.

-Apinan kouluttaminen ei ole niin vaikeata. Avainsana on kärsivällisyys, sanoo kouluttaja Somjai Saekao.

Makakien oppiminen perustuu lukuisiin toistoihin. Saekao aloittaa opettamisen pähkinän pyörittämisestä laatikossa. Palmusta kookospähkinä irtoaa apinan käsissä helpoiten, kun sitä kierretään kannan ympäri monta kertaa.

Tärkeätä on myös oppia, mitä tehdä jos liekanaru menee sekaisin, kun apina pomppii palmussa edes takaisin. Thaimaalaiset pähkinänpoimija-apinat eivät liiku vapaana - ainakaan koulutusvaiheessa - vaan kaulaa kiertää tukeva rautarengas, johon on kiinnitetty pätkä paksua kettinkiä ja kymmeniä metrejä pitkä liekanaru.

Jotta apina osaisi selvittää sotkuun menneen narun, sen täytyy harjoitella tehtävää maassa monta, monta kertaa.

Apinoita on Thaimaassa käytetty vuosisatojen ajan hedelmien ja pähkinöiden poimijoina. Kun ne saavat hommaan koulutusta, saattaa apinan omistajan päivittäinen kookospähkinäsaalis olla moninkertainen.

Ja mikäs makakille sen mukavampaa: kiipeäisihän se kookospalmuun muutenkin.

(MTV3 - AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.