Mainos

Kontulan YouTube-juttu

Helsingin käräjäoikeus katsoi 23-vuotiaan vartijan syylliseksi pahoinpitelyyn Kontulan ostoskeskuksella 1.10, mutta jätti hänet rangaistukseen tuomitsematta. Perusteena oli se, että ex-vartija ja uhri olivat päässet sovittelussa sovintoon.

Puolustus esitti perusteluksi rangaistuksen välttämiselle sitä, että tapaus sai syytetyn mielestä kohtuuttoman suuren julkisuuden. Tätä oikeus ei ottanut huomioon, mikä oikein olikin: tapaushan paljastui median kautta (tässä nimenomaan aluksi YouTuben välityksellä). Olisi melko erikoista, jos se että tiedotusvälineet kertovat laittomuudesta, alentaisi tai poistaisi rangaistavuuden.

Tapauksena tämä Kontulan pahoinpitely oli rutiinijuttu, jonka käsittely kesti salissa 12 minuuttia ja oikeus harkitsi päätöstä 6 minuuttia. Tuomio luettiin reilussa minuutissa.

Periaatteellinen vaikutus on kuitenkin suurempi. Pahoinpitely - siis kaksi kevyttä potkua raudoitettuun uhriin - ei olisi paljastunut ilman kännykkäkameraa. Nimimerkki AllSeeingEyez kuvasi yölliset tapahtumat ja laittoi videon nettiin. Ilman sitä tapaus ei olisi koskaan paljastunut.

Kun viranomaisten ja muiden valvontakamerat vahtivat kansalaisia entistä tarkemmin, niin tämä tapaus on osoitus siitä, että valvonta toimii myös toisinpäin.

Poliisi, vartija tai vahtimestari ei oikein koskaan voi olla varma, etteikö joku jossain kuvaa heitä.

Tätä "kansalaisvalvontaa" voi helposti perustella samaan tyyliin, kun lisääntyviä viranomaisvaltuuksia usein kuulee perusteltavan: jos ei ole mitään salattavaa, niin eihän valvonta voi häiritäkään... Eihän?

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.