Mainos

Kontula: Haluan nostaa esiin raiskauksen ilmiönä

Kuva: Lehtikuva

Tutkija Anna Kontula haluaa kohua herättäneellä kirjallaan kertoa vaikenemisen pakosta ja siitä, kuinka raiskauksen uhri joutuu kantamaan vastuun.

Kontulan Tästä äiti varoitti -kirjassa on tarina, jossa poliitikko syyllistyy raiskaukseen.

- Olisin voinut laittaa siihen taksikuskin tai sairaanhoitajan, mutta poliitikolla halusin osoittaa, että raiskaukset eivät tapahdu jossakin toisaalla ja joillekin toisille, vaan niitä tapahtuu meidän silmiemme alla. Ja niistä voi päästä ilman minkäänlaista seuraamusta, vaikka sattuisi olemaan maineellaan elävä poliitikko, Kontula kertoo.

Kontulan mukaan kirjan tarina perustuu useampaan todella tapahtuneeseen raiskaukseen, joista se on koottu ja yhdistetty. Kirja on tutkijan mukaan tositapahtumiin perustuvaa fiktiota.

Kontula ei halua kommentoida yksittäisiä nimiä tai tapahtumia, mutta myöntää tietävänsä oikeasta poliitikon tekemästä raiskauksesta.

- Tiedän, mutta tämä poliitikko ei kokonaisuudessaan ole samanlainen hahmo kuin tässä tarinassani esiintyvä raiskaaja, hän selventää.

- Valitsin tällaisen puolifiktiivisen muodon sen takia, että raiskauksista ei nimillä voi puhua, ellei ole antaa todisteita. Jos tässä tilanteessa lähtisin kertomaan nimiä, niin se olisin minä, joka joutuisin oikeuteen, ei suinkaan raiskaaja.

Kontula sanoo, että hänen tavoitteensa on ennen kaikkea nostaa esiin yhteiskunnallinen ilmiö.

- Ei ole kysymys yhdestä raiskauksesta, vaan on kysymys vuositasolla 14 000 raiskauksesta, joista valtaosa jää päätymättä poliisin tilastoihin.

Katso tutkija Anna Kontulan haastattelu kokonaisuudessaan

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.