Mainos

Kontiolahti osti varuskunnan miljoonalla – tilojen kysyntä yllätti, häitä suunnitellaan

Kontiolahden kunta hankki etuosto-oikeutta käyttäen entisen Pohjois-Karjalan Prikaatin tilat ja aloitti alueella heti mittavan kiinteistökehityshankkeen. Kysyjiä on ollut runsaasti.

– Kyllä se on ollut yllätys meille. Kuvittelimme, että tämä voisi olla vaikeampaakin tällaisessa taloudellisessa tilanteessa, iloitsee kunnan tekninen johtaja Eero Pölönen.

Kontiolahden kunnan sekatavarakaupasta löytyy peräti 52 rakennusta, kaikkiaan 52 000 neliömetriä tilaa. Miten olisi esimerkiksi kranaatinheitinkomppania majataloksi tai sotilaskoti pitopalveluyritykselle tai entinen varuskuntasairaala vaikkapa hoitokodiksi.

Tiloja valtavan avainnipun kanssa esittelevä kiinteistökoordinaattori Markku Pitkänen on toiveikas.

– Toivottavasti ensi keväänä ei ole kuin viisi lämmintä rakennusta, jotka tuottaa kuluja, että loput olisi jo myyty siihen mennessä.

Varuskunnassa on viehätysvoimaa

Varsinkin varikkohallit, varusvarastot ja korjaamotilat ovat käyneet jo kaupaksi ja vuokralle. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä vuokrasi varuskunnasta tiloja metallialan koulutukselle. Tiloissa on jo noin 60 opiskelijaa opettajineen.

Muutama yritys on ostanut jo tuhansia neliöitä tiloja. Uusin tulija kuluneella viikolla oli verkkokauppayritys. Uusia neuvotteluja käydään koko ajan.

– Nämä tilat sopivat moniin tarkoituksiin, erityisesti teollisuudessa ja varastoina. Jokin erityinen viehätys tässä varuskunnassa tuntuu myös olevan, Pölönen arvioi.

Häitä ja venepaikkoja

Harvinaiset tilat ovat herättäneet myös tavallisten kansalaisten mielenkiinnon. Esimerkiksi isokokoisia katoksia on kysytty veneiden, matkailuautojen ja muiden ajoneuvojen talvisäilytykseen.

– Kysyjiä on kymmenittäin. Emme vuokraa katoksia yksitellen. Jos joku ostaisi ne ja alkaisi vuokrata niitä niin siinä olisi valmis yritysidea, Pitkänen houkuttelee.

Varuskunta herättää myös nostalgiaa. Pitkäseltä on kysytty tiloja myös poikkeuksellisiin tarkoituksiin.

– Kyselyjä on tullut jopa hääpaikaksi.

Tiloista ovat kiinnostuneet myös ulkomaalaiset.

– Sairaalasta on soiteltu, Pölönen vastaa salaperäisesti.

Kasarmit iso mahdollisuus matkailulle

Kontiolahti saa tänä vuonna alueelta jo vähän tulojakin. Kunta hyötyy yrityksistä ja työpaikoista myös verotuloina. Pölönen arvioi, että myytyihin ja vuokrattuihin tiloihin on tähän mennessä syntynyt parikymmentä työpaikkaa.

Haasteellisimmat rakennukset ovat viisi varusmiesten käytössä ollutta kasarmia. Niissä olisi valtavasti majoitustilaa jos matkailukäyttö alueella etenisi. Siihen on hyvät mahdollisuudet kun alue sijaitsee Höytiäisen rannassa. Kylpylä olisi kova juttu.

Uimahallista tappi auki

Toinen mielenkiintoinen matkailupolku tulee urheilun puolelta. Maailmalla hyvin tunnettu Kontiolahden ampumahiihtostadion on vain muutaman kilometrin päässä.

– Ensi kevään maailmanmestaruuskisoihin alueen majoituskapasiteetin hyödyntäminen on kuitenkin vielä haasteellista ja aikataulu on hankala, Pölönen myöntää.

Osa rakennuksista on pakko purkaa. Esimerkiksi varuskunnan entiselle uimahallille ei taida ostajaa löytyä.

– Muutama muukin rakennus pannaan kylmilleen.

Aiheesta lisää Seitsemän uutisissa

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.