Mainos

Kontiolahdella roskaavat turvapaikanhakijat ajetaan pois

Joensuun pohjoispuolella sijaitsevan Kontiolahden kunnan Kontioniemen kylällä on syntynyt hankausta paikallisen SPR:n vastaanottokeskuksen asukkaiden ja paikallisten asukkaiden välille. Kontioniemen kyläyhdistys on valittanut turvapaikanhakijoiden roskaavan kylän lasten jalkapallokenttää, näköalapaikkaa, sekä uimarantaa.

Ongelmana tuntuvat olevan myös liian pienet resurssit. Kontioniemen kylällä on yksi jalkapallokenttä, jonka käyttäjiä olisi niin kylän lapsissa kuin vastaanottokeskuksen väessäkin. Molemmat eivät tunnu yhtä aikaa maaliväliltään kolmenkymmenen metrin kentälle mahtuvan.

Kyläyhdistyksen puheenjohtajan Arja Kauppisen mukaan SPR:n vastaanottokeskuksen kanssa on tehty sopimus, jonka mukaan vastaanottokeskuksen väkeä kehotetaan pysymään poissa kylän yhteiseltä jalkapallokentältä.

- Asiasta jaettiin kirjeet jalkapallokentän lähitaloihin. SPR:n kanssa on sovittu, että pallokentän naapurit voivat pyytää pakolaisia menemään pois lasten kentältä. Heitä on kehotettu menemään kunnan isommalle jalkapallokentälle, jonne on kolme kilometriä, Kauppinen kertoo.

Uimarannan suhteen kyläyhdistys on ehdottanut, että SPR perustaisi keskuksen väelle oman rannan.

- Roskaavat siellä rannalla. Metsäpalovaroituksen aikaan polttivat siellä nuotiota, Kauppinen kertoo.

SPR ja kunta kieltävät

Kontiolahden kunta sanoutuu moisista sopimuksista irti. Kunnanjohtaja Kari Käyhkön mukaan kunta ei voi rajoittaa tietyn julkisen alueen käyttöä esimerkiksi kansalaisuuteen vedoten.

SPR kertoo, ettei mitään sopimuksia kyläyhdistyksen kanssa ole tehty. SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho sanoo, että paikallisessa kyläyhdistyksessä on asiasta monenlaisia näkökantoja, joita sitten tuodaan eri tavoin esille

- Ei mitään kirjallisia sopimuksia ole tehty. Tässä on enemmänkin kyse siitä, että paikalliset asukkaat ovat havahtuneet uuden väen saavuttua ja pohtivat nyt kuinka yhteiselosta selvitään, viestintäjohtaja Laiho selvittää.

- Kylätoimikunnan varapuheenjohtaja oli jossain vaiheessa esittänyt jopa karttaa, johon merkittäisiin pelkästään kyläläisille varatut alueet, kuten pallokenttä. Tähän nyt ei tietenkään SPR:ssä lähdetty, saati kunnassa.

Laihon mukaan osa yhteiselämän sujumiseen liittyvistä ehdotuksista on tulkittu väärin. Rasistisia mielipiteitä ei hänen mukaansa asian taustalla ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.