Konsuli valmis tapaamaan Estelle-laivan suomalaiset

Suomen konsuli on valmis tapaamaan Estellellä olevat suomalaiset heti, kun laiva saapuu maihin, ulkoministeriöstä kerrotaan.

Ulkoministeriön Lähi-idän ja Afrikan yksikön johtaja Helena Tuuri ei osaa sanoa, pääseekö konsuli Ashdodin satamaan vastaan vai missä hän suomalaiset tapaa.

Hänen mukaansa vakiintunut käytäntö Israelissa on se, että konsuli saa keskustella pidätettyjen kanssa.

Ulkoministeriössä ei tiedetä, mihin aikaan laiva saapuu satamaan, eikä se ole saanut yhteyttä laivalla olijoihin valtauksen jälkeen.

– Yleinen proseduuri on se, että kun laiva saapuu maihin sillä olijat pidätetään ja heillä on 72 tuntia aikaa valittaa pidätyksestä kirjallisesti. Jos he eivät valita, heidät voidaan karkottaa maasta eli laittaa seuraavaan lentokoneeseen, joka sieltä lähtee, Tuuri sanoo.

– Jos he eivät halua tehdä niin, he voivat valittaa israelilaiseen valituselimeen, joka käsittelee valituksen 96 tunnin kuluessa pidätyksestä.

Tuuri muistuttaa, että Suomen valtiolla ei ole kansalaisjärjestön toiminnan kanssa mitään tekemistä, joskin konsuliapua tarjotaan.

– Mutta Suomen poliittinen kanta itse saartoon on selvä. Se on sama kuin EU:lla eli, että Gazan saarto pitäisi lopettaa. Sen tietävät israelilaisetkin. Se, onko saarto laillinen vai laiton on jo vaikeampi juridinen kysymys. Siitä ovat kansainväliset asiantuntijatkin montaa mieltä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat