Mainos

Konservatiivit: Ei pääministeriä työväenpuolueesta

Iso-Britannian konservatiivipuolue on voittamassa parlamenttivaalit. Ääntenlaskenta on kuitenkin ollut odotettua tiukempaa konservatiivien ja työväenpuolueen kesken. Yllättävää on ollut myös se, että liberaalidemokraatit eivät olekaan saamassa niille ennustettua äänivyöryä.

Toimittaja Anne Sjöholm kertoo MTV3:n uutisille, että yli puolet äänistä on nyt laskettu ja vasta nyt päästään sellaisiin lukemiin, mitä ennen vaaleja ennustettiin. Vaalituloksissa odotetaan etenkin Lontoon alueen äänestystuloksia, sillä ne lopullisesti kertovat, miten ennustetut tulokset jakautuvat. Konservatiivit ovat saamassa noin 36 prosenttia äänistä. Työväenpuolue on myös saamassa sille ennustetun 27:n prosenttiosuuden äänistä.

- Todellakin yllättävää on se, että liberaalidemokraattien nousu jäikin odotettua vähäisemmäksi, Sjöholm sanoo.

"Kansa haluaa muutoksia hallituksen kokoonpanoon"

Äänestystulos antaa tuleville hallitusneuvotteluille epäselvän pohjan. Pääministerispekulaatiot on briteissä jo aloitettu; työväenpuolue vetoaa lailliseen oikeuteensa aloittaa hallitusneuvottelut, sillä mikään puolueista ei saanut yli 50 prosenttia parlamenttipaikoista.

- Työväenpuolue on sanonut, että he ovat valmiita muodostamaan uuden hallituksen, mikä käytännössä tarkoittaa yhteistyötä liberaalidemokraattien kanssa. Konservatiivien mielestä äänestystylos kertoo siitä, että kansa haluaa muutoksia parlamentin kokoonpanoon. Kansa ei enää halua työväenpuoluetta hallitukseen.

Mikäli työväenpuolue muodostaa hallituksen, se tarvitsee liberaalidemokraattien tuen. Liberaalidemokraatit ovat ilmoittaneet, että he eivät halua Gordon Brownin jatkavan pääministerinä. Puolue nostaa esiin ulkoministeri David Milibandin nimen, mikäli pääministeri tulee työväenpuolueesta.

Konservatiivit eivät vielä ole uskaltautuneet julistautua vaalien voittajaksi, mutta todennäköistä on se, että he haluavat pääministerin paikan omalle puolueelleen. Heidän pääministeriehdokkaansa on puolueen johtaja David Cameron.

Lue kaikki vaaleista: Brittivaalit

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.