Mainos

Konsertillinen Sibeliuksen kantaesityksiä Järvenpäässä

Sibeliuksen teosten kantaesityksiä kuullaan kokonaisen konsertin verran tämänvuotisilla Järvenpään Sibelius-viikoilla. Viulutaiteilija Jaakko Kuusisto esittää nipun säveltäjän varhaistuotantoa yhdessä pianotaiteilija Folke Gräsbeckin kanssa. Luvassa on Sibeliuksen sävellyksiä Hämeenlinnan kouluvuosilta, Helsingin opiskeluvuosilta sekä Berliinin ja Wienin opintojen ajoilta - kaikkiaan vuosilta 1883-1891.

Konsertissa kuullaan myös säveltäjän kaikki neljä teosta sooloviululle. Järvenpään Sibelius-viikot on tänä vuonna aiempaa tiiviimpi festivaalipaketti. Konsertit järjestetään peräkkäin 25. syyskuuta-4. lokakuuta, kun ennen Sibeliusta on juhlittu pari-kolmekin viikkoa. Järvenpään vuotuiset Sibelius-viikot järjestetään nyt viidennen kerran.

Vierailijoita ja nuoria säveltäjiä

Tapahtuman taiteelliset johtajat, viulutaiteilijat Jaakko ja Pekka Kuusisto ovat koonneet Sibelius-viikoille monipuolisen ja erilaisen ohjelman. Viikoilla vierailevat mm. saksalaiset baritoni Olaf Bär ja pianotaiteilija Helmut Deutsch, jotka esittävät mm. Beethovenin, Schubertin ja Wolfin lauluja Goethen teksteihin runoilijan 250-vuotisjuhlan kunniaksi sekä Sibeliuksen 6 laulua op.50.

Ruotsalainen sellotaiteilija Frans Helmerson esittää kahdessa konsertissa kaikki Bachin soolosellosarjat. Taiteellisen toimikunnan valitsema juhlien nuori säveltäjä on Anna-Mari Kähärä, jonka Kähärän muotoisessa konsertissa kuullaan säveltäjän uutta tuotantoa. Solistina myös Pekka Kuusisto.

Juhlilla esitellään muitakin nuoria säveltäjiä, esimerkiksi pianotaiteilijana kunnostautunut Joonas Pohjonen sekä jazz-säveltäjä Kari Ikonen. Kuusiston veljekset kertovat halunneensa luoda festivaalille oman profiilin ja ensimmäinen, mitä sen eteen oli tehtävä, oli oman festivaaliorkesterin perustaminen. 20-henkisessä jousiorkesterissa soittaa veljesten tuttuja, joukossa runsaasti Sibelius-Akatemian opiskelijoita. Juhlilla nähdään myös kiintoisa kapellimestaridebyytti, kun Jaakko Kuusisto johtaa orkesteria avajaiskonsertissa.

Sibeliusta levylläkin

Järvenpään Sibelius-kantaesitykset löytyvät myös kahdelta levyltä, joista toinen ilmestyy juuri Sibelius-viikkojen alla. Jaakko Kuusisto ja Folke Gräsbeck ovat levyttäneet Sibeliuksen ennen esittämättömiä teoksia viululle ja pianolle. Levyt ovat Bis-yhtiön tuotantoa. Levyillä on mukana myös ennen julkisesti esitettyjä kappaleita, jotka konsertista on tiputettu pois, mm. Sarja E-duuri, Kaksi kappaletta ja Sonaatti F-duuri.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.