Mainos

Konnunsuo erimielinen säästöistä

Konnunsuon keskusvankilan johto kokee oikeusministeriön vankeinhoito-osaston säästövelvoitteet kohtuuttomina. Vankilanjohtaja Anna-Katrina Grönholm edellyttääkin virkavähennysten pohjaksi laajempaa keskustelua vankeinhoidon rakenteista. Hänen mukaansa Vahon laskennalliset mallit eivät toimi vankilalaitoksen arkeen siirrettyinä.

Konnunsuon edellytetään säästävän ensi vuonna kymmenen viran verran. Säästöjen toteuttaminen merkitsisi Grönholmin mukaan perusremonttia laitoksen toimintalinjassa. Säästötavoitteeseen suunniteltiin alun perin perin päästävän Konnunsuon alaisuuteen kuuluvan Haminan työsiirtolan alasajolla. Oikeusministeriön päätöksellä työsiirtola kuitenkin jatkaa toistaiseksi toimintaansa. Grönholmin mukaan säästöt olisi nyt toteutettava pitemmällä aikavälillä ja laajemmalla alueella.

Liikaa henkilökuntaa?

Vahon suunnittelupäällikkö Jouko Laitinen arvioi Konnunsuon säästöohjelman vaativan toiminnallisia muutoksia, joista päätetään syksyn aikana. Konnunsuon lisäksi Kaakkois-Suomen toiminta-alueeseen kuuluvat Mikkelin lääninvankila, Sulkavan kurssikeskus ja Naarajärven varavankila.

Tosiasiaksi Laitisen mukaan jää, että vankilat, joiden vankiluku on vähentynyt huomattavasti, tulevat liian kalliiksi. Säästöohjelman mukaan vankeinhoito-osasto vähentää vuosien 1996-1999 aikana 165 virkaa. Velvoitteesta on tähän mennessä täytetty noin puolet.

Vaikka törkeät väkivaltarikokset ovat lisääntyneet, ei vankilaan johtavien rikosten kokonaismäärissä näy kasvua. Entistä suurempi osa lyhyistä rangaistuksista suoritetaan yhdyskuntapalveluna. Tätä nykyä Suomessa onkin tuhat vankipaikkaa liikaa, kun niitä vielä kymmenen vuotta sitten oli liian vähän.

Anna-Katrina Grönholm muistuttaa, että henkilöstö on supistunut luonnollisen poistuman kautta koko vuosikymmenen ajan. Tällä hetkellä Konnunsuolla on 150 vankia ja 70 vartijan sekä 10 ylivartijan virkaa.

Grönholmin mukaan ratkaisuja ei voi tehdä pelkän matemaattisen mallin pohjalta: vankeinhoito-osaston ja vankiloiden välillä ei ole hänen mielestään käyty vakavaa keskustelua lukusarjojen vaikutuksista käytännön arkeen.

Tästä huolimatta tai tämän vuoksi Grönholm on hakenut Vahon pääjohtajan virkaa. Nykyinen pääjohtaja K.J. Lång siirtyy eläkkeelle ja viran hakuaika päättyy tänään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.