Mainos

Konkurssipuolueen sihteeristä ulkoministeriksi: Timo Soinin vuosikymmenten ura kuvina

Ulkoministeri Timo Soini liittyi Suomen maaseudun puolueeseen jo 16-vuotiaana.

Kymmenen vuotta myöhemmin hän oli varapuheenjohtaja ja pian perustamassa uutta puoluetta. Perussuomalaisten puheenjohtajana hän nousi ulkoministeriksi asti.

Timo Soini oli ehdolla eduskuntavaaleissa ensimmäistä kertaa vuonna 1995 SMP:n listoilla. Puolue kaatui talousvaikeuksiin samana vuonna.

SMP:n kaatumisen jälkeen Soini oli mukana perustamassa Perussuomalaisia.

Kesti aikansa, ennen kuin Soini pääsi eduskuntaan: vuonna 1999 hän oli ehdokkaana eikä tullut valituksi, mutta menestys oli parempi vuoden 2003 vaaleissa.

Soini oli ensimmäistä kertaa ehdolla presidentiksi vuoden 2006 vaaleissa. Presidentiksi valittiin Tarja Halonen.

Halosen vaalivoitto ei Soinia tai Tiina-vaimoa vaalivalvojaisissa lannistanut. Hän sai suuremman äänisaaliin kuin mitä odotettiin perussuomalaisten kannatuslukujen valossa. 

Soini maisteli hernekeittoa perussuomalaisten Helsingin piirin järjestämässä vapaamuotoisessa vaalitilaisuudessa Helsingin Kannelmäessä.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Soini sai mojovan äänisaaliin ja perussuomalaiset sai viisi paikkaa eduskunnasta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vuonna 2007. Soini, Pirkko Ruohonen-Lerner, Pentti Oinonen, Pertti Virtanen ja Raimo Vistbacka.

Soini julkaisi Maisterisjätkä-nimisen elämäkerran vuonna 2008.

Vaalimenestys parani paranemistaan. Vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa Soini oli äänikuningas ja hän nousi europarlamenttiin.

Soini oli äänikuningas myös vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Perussuomalaiset sai eduskunnasta jopa 34 lisäpaikkaa ja oli nousta hallitukseen, mutta puolue jättäytyi oppositioon, koska ei voinut hyväksyä tukipakettia, jonka hallitus oli myöntämässä Kreikalle.

Jyrki Kataisen niin sanottu sateenkaarihallitus aloitti toimintansa.

Soini tunnetaan myös ravimiehenä. Soini onnittelee Suomessa syntyneiden lämminveristen SM-kisan Target Hoss -hevosen kanssa voittanutta ohjastajaa Jorma Kontiota Vermon V75-raveissa Espoossa vuonna 2011.

Soini oli toista kertaa presidenttiehdokkaana vuoden 2012 vaaleissa.

Nyt jytkytetään! Soini pitää klassikkopuheensa eduskuntavaalien vaalivalvojaisissa vuonna 2015. Perussuomalaiset nousi vaaleissa Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Perussuomalaiset nousi vaalivoiton jälkeen hallitukseen. Toiseksi suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee tyypillisimmin valtiovarainministeri, mutta Soini valitsi sen sijaan ulkoministerin salkun. 

Eutanasian laillistamista käsittelevä keskustelu eduskunnassa oli viimeinen täysistunto, johon Soini osallistui ennen kuin ilmoitti, ettei aio hakea jatkokautta Perussuomalaisten johdossa. 

Soini tapasi mediaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 5. maaliskuuta 2017. Soini kertoi sunnuntaina blogissaan, ettei hän aio hakea jatkokautta Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.