Mainos

Konkurssipesä hakee Nova Kiinteistökehityksen johdolta 3,5 miljoonan korvauksia

Nova Kiinteistökehitys Oy:n konkurssipesä vaatii oikeusteitse yrityksen entiseltä johdolta 3,5 miljoonan euron vahingonkorvauksia. Johtoon kuuluvat mm. Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki sekä neljä muuta.

Haastehakemus jätettiin Helsingin käräjäoikeuteen tällä viikolla. Kyse on siis siviilikanteesta ja samoja asioita on Helsingin rikospoliisin tutkittavana. Poliisitutkinta on edelleen kesken.

Vahingonkorvaukset perustuvat konkurssipesän mukaan siihen, että eräille tapahtumille ei ole liiketaloudellisesti hyväksyttäviä syitä. Pesän mukaan yhtiön johto on joko ylittänyt kelpoisuutensa toimia yhtiön puoleta tai ainakin laiminlyönyt velvollisuutensa valvoa yhtiön ja erityisesti sen velkojien etua.

Varojen hukkaaminen on myös pääosin ollut pesän mielestä osakeyhtiölain säännösten vastaista varojen laitonta jakamista. Pesän suurimmat velkojat ovat verottaja ja työeläkeyhtiö Varma.

Pesänhoitaja Jukka-Pekka Kyläkosken laatimassa haastehakemuksessa on eritelty konkurssipesän vaatimuksia:

Nova Groupin saatavat

Haastehakemuksen mukaan Kiinteistökehityksellä on 2,5 miljoonan euron saatava sen emoyhtiö Nova Groupilta. Saatava on syntynyt siten, että kiinteistökehitys lainasi aina käytännöllisesti katsoen kaikki rahansa Groupille.

Nova Groupin konkurssipesän teettämän erityistarkastuksen mukaan yhtiö oli tullut maksukyvyttömäksi viimeistään vuoden 2006 lopussa päättyneellä tilikaudella. Kiinteistökehityksen pesän käsityksen mukaan lainaaminen maksukyvyttömälle Groupille oli käytännössä varojen laitonta jakoa.

Vuoden 2007 alussa Group oli Kiinteistökehitykselle velkaa 384 000 euroa, mutta kesäkuussa 2009 jo 2,4 miljoonaa euroa.

Laina Merisalolle

Kiinteistökehitys lainasi heinäkuussa 2008 Arto Merisalolle 732 000 euroa, minkä Merisalo kuittasi joulukuussa 2008 palkakseen. Pesän näkemyksen mukaan lainanantoon ja palkannostoon ei ole ollut hyväksyttävää liiketaloudellista syytä.

"Maailmatalouden visiot"

Kiinteistökehitys maksoi Menestyvä Suomi ry:lle maaliskuussa 2007 Keskustan eduskuntavaalityön tukemiseksi Katajanokan Kasinolla tammikuussa 2007 järjestetyn illallisseminaarin "Maailmantalouden visiot" osanottomaksuina satatuhatta euroa.

Keskusta palautti konkurssipesälle summasta 67000 euroa ja Novan johdolta vaaditaan nyt erotusta eli 33000 euroa.

Kestitys

Haastehakemuksen mukaan yhtiö tarjosi huomattavaa ja useasti toistuvaa kestitystä toimittajajoukolle, johon kuuluivat mm. Nina af Enehjelm, Rita Tainola, Aarno Laitinen ja Seija Sartti. Ryhmässä oli mukana myös liikemies Peter Fryckman sekä eräitä poliitikkoja.

Konkurssipesän mukaan kestitysten liittyminen yhtiön liiketoimintaan on jäänyt epäselväksi. Tältä osin pesä hakee 20500 euron korvausta.

BMW ja lentoliput

Pesän mukaan yhtiön varoja käytettiin törsäilevästi kalliisiin autoihin ja ulkomaanmatkoihin. Haastehakemuksessa mainitaan esimerkkinä lokakuussa 2006 hankittu BMW 760 LI, joka maksoi 211000 euroa.

Pesän mukaan yhtiölle olisi riittänyt 60000 euron auto. Kun autosta saatiin osa rahoista takaisin, niin siltä osin pesä vaatii 106000 euron korvauksia.

Ison ryhmän lentolipuista Etelä-Afrikkaan vaaditaan 27400 euron korvauksia, koska ne eivät pesän käsityksen mukaan liity yhtiön liiketoimintaan.

Pesukoneet

Yhtiö lahjoitti tammikuussa 2008 pyykinpesukoneita Anna Tapion koululle 21000 euron edestä ja Päivölän kansanopistolle toukokuussa 2008 noin 14000 euron edestä. Pesukoneista palautui pesälle Anna Tapiolta 10500 ja Päivölästä 3500 euroa. Pesä laskee yhtiön vahingoksi 20800 euroa.

Vaalimainonta

Yhtiö rahoitti maaliskuussa 2007 Lapin Kansassa ja Pohjolan Sanomissa julkaistuja vaalimainoksia. Lapin Kansan osuus oli 10700 euroa ja Pohjolan Sanomien 6600 euroa.

Kehittyvien Maakuntien Suomi ry on palauttanut yhtiölle maksuista 9900 euroa, joten vaatimus on runsaat 7000 euroa.

Sisustus

Kiinteistökehitys maksoi Arto Merisalon ja hänen vaimonsa vuokrahuoneiston sisustuksesta, kalusteista ja astioista ainakin 50300 euroa. Tätä summaa pesä vaatii takaisin.

Sponsorimaksut

Kiinteistökehitys maksoi heinäkuussa 2007 tuki- ja sponsorimaksuja Suomen Urheiluliitolle 10000 euroa ja Savonlinnan Balettijuhlien kannatusyhdistykselle 5000 euroa. Pesän mukaan maksuihin ei ollut liiketaloudellisesti hyväksyttävää syytä.

Laina

Yhtiö lainasi varoja ilman vakuutta tai liiketaloudellista perustetta eräälle Nova-konsernin silloiselle kiinteistökehitysjohtajalle vuosina 2008-2009 yhteensä 43000 euroa. Yksityshenkilö on maksukyvytön ja pesä vaatii rahoja johdolta takaisin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.