Mainos

Konkurssikypsä arvokuljetusyhtiö kavalsi miljoonia - huoltoasemilta loppuu löpö

Ruotsalaisen arvokuljetusyhtiön Panaxian konkurssin jäljiltä on paljastanut laaja kavallusvyyhti.

Pelkästään huoltoasemilta kerättyjä käteisvaroja on kadonnut jopa puoli miljardia kruunua. Monia huoltoasemayrittäjiä uhkaa vararikko, koska vakuutukset eivät korvaa menetyksiä.

Panaxian palveluksessa on 400 työntekijää, joiden tehtävänä oli mm täyttää puolet Ruotsin käteisautomaateista ja kerätä tuhansista vähittäiskaupoista rahat pankkiin tallennettaviksi. Panaxia hakeutui konkurssiin kaksi viikkoa sitten sen epäonnistuttua jatkorahoituksen järjestämisessä toiminnan jatkamiseksi.

Nyt on paljastunut, että rahakuljetuksia ei loppuaikoina viety pankkiin, vaan osa rahoista katosi. Poliisi tutkii asiaa, ja ainakin yksi Panaxian johtajista on vangittuna petosepäilyistä. Rahaa on kadonnut jäljettömiin ennen kaikkea Ruotsin huoltamoyrittäjiltä. Alan järjestön mukaan Ruotsin 1100 yksityisestä huoltamosta kavalluksen kohteeksi on joutunut yli neljännes.

"Älkää maksako käteisellä"

Ashkan Kasbi on pyörittänyt seitsemän vuotta Shellin huoltoasemaa Järfällassa Tukholman pohjoispuolella.

– Uskomatonta että tällaista voi todella tapahtua. Meidät on aikaisemmin ryöstetty asein ja meitä on huijattu. Mutta koskaan ei huijari ole ollut palveluyritys jolle maksoimme käteisvarojemme kuljetuksesta, Kasbi sanoi Ruotsin TV4:lle.

Huoltamoyrittäjä tarvitsisi kipeästi rahaa polttoainesäiliöiden täyttämiseen ja henkilöstön palkkoihin. Hänellä on yhteensä seitsemän työntekijää.

– Paljon ei ole tehtävissä. He voivat yrittää lainaa pankista tai tuttavilta - tai turvautua säästöihinsä. Monet huoltoasemat varmasti kaatuvat, arvelee Ruotsin bensiininmyyjien etujärjestön toimitusjohtaja Robert Dimmlich.

– En ole saanut nukuttua enää viikkoon. Kaikki ajatukset ovat menneet ratkaisun miettimiseen. Konkurssipesän hoitajan pitäisi kertoa, onko rahoja löytynyt. Pahalta näyttää, Ashkan Kasbi huokailee.

Ruotsin kaupan liiton turvallisuuspäällikkö Per Geijer kehottaa nyt huoltamoyrittäjiä välttämään käteistä ja pyytää asiakkaita mahdollisuuksien mukaan maksamaan ostoksensa pelkästään luottokortilla.

Katso Kari Lumikeron juttu (Seitsemän uutiset 18.9.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.