Mainos

Konkurssiin haluava Detroitin kaupunki sai erävoiton

Konkurssia hakevan Detroitin johto on saanut merkittävän voiton Yhdysvaltain liittovaltion konkurssioikeudessa. Oikeus päätti tänään, että velkojien ja muiden asianosaisten kaupunkia vastaan nostamat syytteet eivät estä konkurssiin hakeutumista.

Päätös on melkoinen takaisku konkurssia vastustaville ammattiliitoille, jotka edustavat kaupungin työntekijöitä. Niiden suurin huoli on se, että konkurssin seurauksena eläkkeitä ja palkkoja leikataan raskaalla kädellä.

Liittojen mukaan eläkkeisiin kajoaminen on Michiganin osavaltion perustuslain vastaista, ja ne ovat vedonneet osavaltion oikeuteen konkurssin estämiseksi.

Liittovaltion konkurssioikeuden tuomari Steve Rhodes oli eri mieltä: hänen mukaansa kaupungilla on oikeus syytesuojaan konkurssikäsittelyn ajaksi. Tästä eteenpäin konkurssia koskevat kiistat käsitellään liittovaltion oikeudessa.

Seuraavaksi oikeuden on päätettävä siitä, onko Detroitin kaupunki itse asiassa selvitystilassa ja siten oikeutettu hakeutumaan konkurssiin.

Tilanne on monimutkainen, sillä osavaltion vetoomustuomioistuimessa ehätettiin jo alkuviikosta päättää, että kaupungin on vedettävä pois konkurssihakemuksensa. Päätöksestä valitettiin.

Johto laiskotteli?

Oikeustaistelusta eri oikeusasteissa ennakoidaan pitkää ja sotkuista. Kaupungin työntekijöitä edustavat ammattiliitot katsovat, että Detroitin johto on hallinnut aluetta huonosti. Johto on laiskotellut eikä ole yrittänyt esimerkiksi kerätä verorästejä. Verotuloilla olisi voitu keventää velkataakkaa.

Liittojen mukaan niiden kanssa ei myöskään käyty lain vaatimia neuvotteluja eläkekassojen kohtalosta eikä etsitty vapaaehtoisia leikkaustoimia.

– He haluavat raiskata ja rosvota Detroitin ilman sen asukkaiden ja työntekijöiden kuuntelemista, kaupungin työntekijöitä edustavan ammattiliiton johtaja Albert Garrett syytti NBC-uutisissa.

Detroit hakeutui konkurssiin viikko sitten. Sen velkojen määrä on arvioilta 18 miljardia dollaria.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.