Mainos

Konkaripoliitikot tekevät paluuta valtuustoihin

Ehdokasasettelu lokakuun kunnallisvaaleihin päättyi tänään.

Syksyn kunnallisvaalit ovat saaneet kokeneet maakuntien poliitikot tekemään paluuta valtuustoihin. Erityisesti tämä näkyy Lapissa, jossa kotikuntiensa valtuustoon pyrkivät vuosikymmenten tauon jälkeen mm. europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) ja veteraanikansanedustaja Esko-Juhani Tennilä (vas.).

Uudellamaalla ehdokaslistojen kirkkaimmat tähdet ovat Nurmijärvellä ehdolle asettuneet pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd.).

Tampereella valtuustoon pyrkii koko joukko istuvia kansanedustajia, muun muassa vihreiden Rosa Meriläinen. Pitkäaikainen kokoomusvaltuutettu Kalervo Kummola ei enää pyri valtuustoon. Jääkiekon mahtimies aloitti tänä vuonna Tampere-talon johtamisen. Muusikko Kari Peitsamo on jälleen SKP:n listalla Tampereella.

Turussa kokoomuksen listalla on muun muassa lääkäriliiton entinen puheenjohtaja Heikki Pälve. Turun valtuustoon paluuta yrittävät välillä poissa olleet kansanedustajat Maija Perho (kok.) ja Virpa Puisto (sd.). Keskustan kovia naisnimiä ovat Liedossa ehdolle asettuva peruspalveluministeri Liisa Hyssälä sekä jo yhden kauden Turun valtuustossa istunut laulajatar Tamara Lund.

Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) ei asetu ehdokkaaksi kunnallisvaaleissa. Hänen ministerikollegansa Tarja Filatov jätti Hämeenlinnan valtuuston jo ministerikautensa alussa. Kaikki muut Etelä-Hämeen kansanedustajat mittaavat kannatustaan lokakuussa. Bagdadin suomalainen ihmiskilpi Teijo Virolainen on kristillisdemokraattien ehdokkaana Riihimäellä. Sirpa Pietikäisen nimeä ei näy kokoomuksen listoilla Hämeenlinnassa.

Oulun valtuusto kasvaa

Oulun valtuusto pesee melko lailla kasvojaan, sillä osa nykyisistä valtuutetuista luopuu ja valtuuston koko kasvaa 59:stä 67:ään. Valtuutettujen määrä kasvaa, koska Oulun väkiluku on valtuustokauden aikana ylittänyt 120 000 asukkaan rajan. Listoilla on paljon paikallisia vaikuttajia ja kansanedustajia.

Lapissa Paavo Väyrynen (kesk.) on palaamassa kunnallispolitiikkaan Keminmaassa. Väyrynen on vaikuttanut Keminmaan kunnanvaltuustossa edellisen kerran 1970-luvulla. EU-vaaleissa valituksi tullut keskustan Hannu Takkula sen sijaan jättää Rovaniemen maalaiskunnan kunnanvaltuuston. Kokoomuksen Jari Vilén asettuu ehdokkaaksi Rovaniemellä. Vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä tekee paluuta kunnallispolitiikkaan. Tennilä on istunut Rovaniemen valtuustossa aikaisemmin 1970-80-lukujen taitteessa.

Imatralla valtuuston puheenjohtaja Topi Uosukainen (kok.) luopuu, eikä myöskään emeritapuhemies Riitta Uosukainen lähde ehdolle. Kuopion valtuuston jättää puolestaan mm. Norjan mäkihyppymaajoukkueen päävalmentaja Mika Kojonkoski (kok.), joka on muuttamassa vuodeksi Espanjaan. Nimekkäin luopuja Pohjois-Savossa on varkautelainen sisäministeri Kari Rajamäki (sd.).

Pekkarinen luopuu

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ei asetu enää ehdolle kuntavaaleihin kotikaupungissaan Jyväskylässä. Savonlinnassa kunnallispolitiikkaan halajaa muun muassa kansanedustaja Jouni Backman (sd.).

Joensuussa ehdokasmäärä kasvoi selvästi edellisistä kunnallisvaaleista. Nyt ehdokkaita on 320, kun heitä neljä vuotta sitten oli vain 280. Kasvu johtuu pääosin vuoden vaihteessa toteutuvasta Joensuun, Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran kuntaliitoksesta ja sen tuomasta mielenkiinnosta paikkajakoon. Joensuun valtuustoon pyrkii vahva median edustajien joukko. Ehdolla on pian eläkkeelle siirtyvä Karjalaisen päätoimittaja Pekka Sitari (kok.) ja Karjalan Maan päätoimittaja Pekka Puustinen (kesk.).

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.