Kongressivieraiksi pyrkii huijareita

Väkimäärältään suurin tieteellisiin kongresseihin ilmoittautuu lähes poikkeuksetta myös niitä ihmisiä, joilla ei ole mitään tekemistä kongressin erityisalan kanssa.

Suomalaisen kongressipalvelutoimiston mukaan nämä niin sanotut kongressihuijarit hakevat todellisuudessa jalansijaa Suomesta.

Kutsukirje arvostettuun tieteelliseen kongressiin merkitsisi heille mahdollisuutta hakea viisumia Suomeen.

- He tulevat useasti Afrikan maista ja heidän pyrkimyksenään on päästä Eurooppaan, kertoo mikrobiologien elokuisen kongressin päällikkö Mervi Toivonen Blue & White Conferences Oy:stä.

Kongressipalvelutoimisto ja tapahtuman järjestäjä käyvät Toivosen mukaan osallistujalistan läpi tiheällä kammalla. Tarkoitus on selvittää, ovatko ilmoittautuneet alan ihmisiä, joita kongressiin odotetaan.

- On ihmisiä, jotka yrittävät kongressiin kuin kongressiin. Nigerian suunnalta tulee suurin osa näistä yrittäjistä, Toivonen kuvaa.

Kongressiin ilmoittautuminen Internet-lomakkeella tekee huijaukset ja tai ainakin niiden yritykset helpoiksi.

- Toisaalta kokemuksella on aistittavissa ne, jotka eivät ole osallistumassa kongressiin.

Helsinki vetää kongressivieraita kiihtyvällä tahdilla. Mikrobiologien kesäkongressi keräsi tänä kesänä 8000 ihmistä ja Toivosen mukaan saman suuruusluokan kongresseja on tilauksessa monille vuosille.

Helsinkiä pidetään tieteen tekijöiden keskuudessa sopivan kokoisena kaupunkina, jossa on helppo liikkua.

Lue myös:

    Uusimmat