Mainos

Kongossa väkivalta kiihtyy

Viime kuukausina kiihtyneet ja viime päivinä kärjistyneet taistelut kapinallisjoukkojen ja maan armeijan välillä ovat ajaneet yli 200 000 ihmisiä pakoon Kongon demokraattisen tasavallan Pohjois-Kivun alueella.

60 miljoonan asukkaan Kongossa on meneillään yksi maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä; jatkuvat konfliktit ja maassa vallitseva epäjärjestys ovat aiheuttaneet väkivaltaisia kuolemia, nälänhätää ja tautien leviämistä.

Maailman suurin YK:n rauhanturvaoperaatio ei ole onnistunut estämään väkivaltaisuuksia ja suojelemaan väestöä konfliktin aikana. Yli 5 miljoonaa ihmistä on jo kuollut viimeisen vuosikymmenen aikana. Ilman apua 45 000 ihmistä tulee menehtymään joka kuukausi, arvioi Kirkon ulkomaanapu.

Kongossa on jo arviolta 1,5 miljoonaa maan sisäistä evakkoa, joista suurin osa on kotoisin Pohjois-Kivun alueelta. Nämä ihmiset tarvitsevat välitöntä hätäapua, ruokaa, puhdasta vettä ja väliaikaista suojaa.

- Goman kaupungissa oli viime yönä levotonta. Armeijan joukot tappoivat arviolta viisikymmentä ihmistä. Tilanne on erittäin sekava, Kirkon Ulkomaanavun Kongon ohjelman koordinaattori Anna Muinonen kertoi Gomasta tänään.

Hän lähti myöhemmin päivällä Gomasta turvaan Ruandaan.

- Raja on tällä hetkellä auki, mutta voi sulkeutua milloin tahansa. Kaikki kansainvälisten avustusjärjestöjen työntekijät ovat poistumassa Gomasta, Muinonen sanoo.

Kirkon Ulkomaanapu avustaa viimepäivien väkivaltaisuuksia paenneita ihmisiä ulkoasianministeriön myöntämällä 300 000 euron tuella. Tuki kohdistetaan välittömään hätäapuun. Kirkon ulkomaanapu on käynnistänyt keräyksem kongolaisten auttamiseksi.

Kirkon Ulkomaanapu on auttanut kongolaisia evakkoja ja paluumuuttajia vuodesta 2003 lähtien. Ohjelmaan on kuulunut ruokaturvan parantamista, vesi ja sanitaatio-ohjelmia, HIV/aids-työtä, ammatillista koulutusta, psykososiaalista tukea sekä katastrofivalmiuden kehittämistä. Lisäksi Kirkon Ulkomaanavulla on ollut erityisohjelma, jolla on autettu sodassa kärsimään joutuneita naisia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.