Mainos

Kongossa vaaditaan vaalikampanjoinnin keskeyttämistä

Parikymmentä Kongon presidentinvaalien ehdokkaista vaati keskiviikkona vaalikampanjan keskeyttämistä. Nämä ehdokkaat syyttävät hallitusta yrityksestä manipuloida vaalien tulosta.

Kongossa on syytösten mukaan painettu viisi miljoonaa ylimääräistä vaalilippua. Parinkymmenen presidenttiehdokkaan yhteisessä julkilausumassa vaaditaan kampanjan keskeyttämistä, jotta asia voidaan tutkia rauhassa.

Presidentti Joseph Kabila ei allekirjoittanut julkilausumaa. Viranomaisten mukaan ylimääräisillä vaalilipuilla halutaan korvata mahdollisesti kadoksiin joutuvat ja mitätöidyt vaaliliput. Vaalikomission johtaja Apollinaire Malumalu sanoi, että ylimääräisiä vaalilippuja painettaisiin vain kaksi miljoonaa eikä viittä miljoonaa. Malumalu sanoi kuitenkin, että vaalit pidetään ennakko-ohjelman mukaisesti.

Kongossa, entisessä Zairessa, on määrä järjestää 30. tätä kuuta presidentinvaalit ja parlamenttivaalit. Ne ovat ensimmäiset demokraattiset vaalit maassa sen jälkeen kun itsenäistyi Belgian alaisuudesta 1961.

Vaaleja valvomassa on 17000 YK:n rauhanturvasotilasta, ja näiden avuksi on EU lähettämässä 2000 sotilasta. EU-joukot ovat pääasiassa saksalaisia ja ranskalaisia. Myös Suomi osallistuu joukkoihin 14 hengen ryhmällä.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.