Mainos

Kongossa tuhoisa lentoturma

Yli 120 ihmisen pelätään saaneen surmansa, kun lentokoneen rahtiluukku avautui kesken lennon Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kongon armeijan vuokraama venäläisvalmisteinen Iljushin-76-rahtikone oli kotimaanlennolla, kun sen matkustajat tempautuivat koneesta ulos myöhään eilen.

Koneessa olleiden ihmisten määrästä ei ollut tänään varmuutta. Venäläisen ilmailuviranomaisen mukaan koneessa oli noin 130 ihmistä. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi lentokenttälähteitä lainaten, että vain koneen venäläinen tai ukrainalainen miehistö selvisi turmasta hengissä. Uutistoimisto AFP:n lainaamien lähteiden mukaan koneessa oli noin 200 ihmistä, joista nelisenkymmentä selvisi hengissä.

Koneen takana ollut iso rahtiluukku avautui 45 minuuttia sen jälkeen kun kone oli noussut ilmaan Kinshasan lentokentältä. Kaikki matkustajat tempautuivat tällöin koneesta ulos, kertoi sotilasviranomainen Kinshasassa. Kone oli tiettävästi 2200 metrin korkeudessa.

Hallitus: Uhreja vain seitsemän

Miehistö onnistui lentämään koneen takaisin Kinshasan kentälle. Onnettomuudesta kerrottiin tänään vasta sen jälkeen kun koneessa olleiden omaisille oli kerrottu turmasta. Kongon hallitus kiisti aluksi kuolonuhrit mutta vahvisti, että rahtiluukku oli avautunut kesken lennon ja että tästä oli aiheutunut jonkin verran vahinkoa. Vähän myöhemmin tiedotusministeri Kikaya Bin Karubi myönsi ainakin seitsemän matkustajan saaneen surmansa.

Kone oli matkalla maan kaakkoisosassa sijaitsevaan Lubumbashiin, jossa on suuri sotilastukikohta. Venäläisviranomaisen mukaan matkustajina oli sekä sotilaita että siviilejä. Kongon tiet ovat niin huonossa kunnossa, että kaikki pidemmät matkat tehdään yleensä lentoteitse. Tämä siitä huolimatta, että lentokoneet ovat paljolti vanhoja ja huonokuntoisia. Monet niistä ovat vanhoja neuvostovalmisteisia sotilaskoneita, joissa sekä rahti että matkustajat on tungettu koneen takaosaan.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan turmakone kuuluu Ukrainan armeijalle. Nelimoottorista Iljushin-76-konetta käytetään yleisesti kuljetuskoneena Afrikassa, Lähi-idässä, Intiassa ja Kiinassa. Huoli konetyypin turvallisuudesta on kuitenkin kasvanut viime vuosina. Helmikuussa Iljushin-76-kone törmäsi vuoreen Iranin kaakkoisosassa surmaten 276 Iranin vallankumouskaartin ja koneen miehistön jäsentä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.