Mainos

Kongossa palataan purkauskaupunkiin

Kymmenientuhansien pakolaisten virta eteni tänään kohti tulivuorenpurkauksen runtelemaa Goman kaupunkia Itä-Kongossa.

Pakolaiset halusivat palata kotikaupunkiinsa kongolaisten sissien ja avustusjärjestöjen varoituksista huolimatta. Sissien mukaan Goman asukkaiden pitäisi odottaa vahvistusta siitä, että kaupunkiin voi turvallisesti palata.

Avustusjärjestöt kehottivat pakolaisia suuntaamaan kohti ruandalaisen Gisenyin kaupungin lähelle perustettuja leirejä, koska siellä heille olisi helpointa tarjota suojaa ja ruokaa etenkin sitten, kun kansainvälisen yhteisön lupaama apu alkaisi saapua. Lukuisat pakolaiset jättivät kuitenkin noudattamatta kehotusta.

Nyiragongo-tulivuori järähteli viime yönä ja aamulla useita kertoja. Tulivuoriasiantuntija Dieudonne Wafula arveli kuitenkin tänään, ettei uudesta purkauksesta ole välitöntä vaaraa.

Tulivuoren torstainen purkaus ajoi arviolta 300 000 ihmistä pakolaisiksi naapurimaahan Ruandaan. Avustusjärjestöt kiihdyttivät tänään ponnisteluja satojentuhansien kodittomiksi jääneiden ja nälkäisten ihmisten auttamiseksi.

Maailman elintarvikeohjelman WFP:n edustaja kertoi, että pakolaisille oli eilen jaettu 8,4 tonnia energiakeksejä ja 36 tonnia lisää oli tulossa. Edustaja sanoi kuitenkin, että YK ja muut avustusjärjestöt kykenevät auttamaan pakolaisia tehokkaasti vain siinä tapauksessa, että pakolaiset siirtyvät leireille. -Kuolen mieluummin täällä (Kongossa) kuin jään pakolaiseksi sinne (Ruandaan), totesi Gomaan palaamassa ollut 27-vuotias mies.

Pakolaiset joivat laavavettä

Epätoivoisen janoiset pakolaiset joivat Kivujärven vettä, siitä huolimatta että järveen valuneen laavan pelätään myrkyttäneen veden. Ihmiset myös kylpivät järvessä. -He menevät järvelle. Heitä on kielletty tekemästä sitä, mutta monet heistä eivät ole juoneet päiväkausiin, sanoi ruandalainen viranomainen.

YK:n humanitaarisia kysymyksiä koordinoivan viraston OCHA:n edustaja kertoi tänään, että joitakin kymmeniätuhansia ihmisiä oli jo palannut Gomaan.

Itä-Kongoa hallussaan pitävä, Ruandan tukema sissiliike vastustaa pakolaisten paluuta, OCHA kertoi. Sissiliikkeen mukaan pakolaisten pitäisi tässä vaiheessa pysyä Gisenyin lähelle perustetuilla leireillä.

Kehotuksista huolimatta lapsia ja vaatenyyttejä kantaneet nälkäiset pakolaiset vaelsivat tänään jonossa jäähtyneen laavan päällä kohti Gomaa. Pakolaisilla oli kova halu saada selville, missä kunnossa heidän kotinsa purkauksen jälkeen olivat.

Pakolaiset etenivät vaarallisen oloista, kapeaa laavapolkua pitkin. Paikoin laava oli edelleen niin kuumaa, että heidän oli juostava ollakseen polttamatta jalkojaan.

Kymmenettuhannet ihmiset jäivät Goman länsiosassa laavan saartamiksi tulivuorenpurkauksen alettua torstaina. Kun laava jäähtyi, länsiosiin pääsi jälleen tänään, ja uutistoimisto AFP:n toimittajat kertoivat asukkaiden olevan siellä suhteellisen hyvässä kunnossa. Heillä oli kuitenkin pulaa juomavedestä.

YK arvioi alunperin, että purkaus vaati 45 ihmisen hengen. Avustustyöntekijöiden mukaan kuluu vielä pitkä aika ennen kuin kuolonuhrien määrä saadaan luotettavasti selville.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.