Kongossa jatkuvat väkivaltaisuudet

Väkivaltaisuudet eivät ole hellittäneet Kongon demokraattisessa tasavallassa huomisten historiallisten vaalien alla. Vaalien aluspäivien aikana useita ihmisiä on kuollut ja haavoittunut levottomuuksissa ja yhteenotoissa.

Useat välikohtauksista ovat liittyneet vaalikampanjointiin. Myöhään perjantaina istuvan presidentin Joseph Kabilan turvamies ampui toisen presidenttiehdokkaan henkivartijan pääkaupunki Kinshasassa. Kaksi muuta haavoittui tulituksessa.

Torstai-iltana kolme poliisia ja yksi siviili saivat surmansa Kabilan vahvimman haastajan Jean-Pierre Bemban vaalitilaisuuden riistäydyttyä mellakaksi.

Valvojat toiveikkaina

Vaaleja valvovat EU:n joukot ovat kuitenkin toiveikkaita sen suhteen, että vaalit sujuvat rauhallisesti. Unionin puheenjohtajuutta hoitava Suomi antoi lauantaina julkilausuman, jossa toivottiin kongolaisia äänestämään aktiivisesti.

- Suhtaudumme vaalipäivään rennosti. Sunnuntaista tulee tavallinen työpäivä. Olemme varuillamme mutta emme hälytystilassa, kertoi joukkojen tiedottaja Peter Fuss.

Joukot saivat kuitenkin heti kättelyssä huonoa mainosta, kun belgialaisosaston käyttämä miehittämätön lentokone putosi asuintaloon Kinshasassa perjantai-iltana. Kahdeksan ihmistä loukkaantui.

Kapinajohtaja valmis neuvotteluihin

Kongon itäosia hallitsevat vielä monin paikoin sekalaiset kapinallisryhmät, vaikka sodan päättymisestä on jo vuosia. Monet ryhmien johtajista ovat vaalien alla ainakin luvanneet laskea aseensa ja sallia äänestyksen.

Lauantaina joukkoon liittyi eräs tärkeimmistä kapinapäälliköistä, kenraali Laurent Nkunda. Hän lupasi antaa ihmisten äänestää rauhassa ja kertoi olevansa valmis neuvottelemaan maan tulevan presidentin kanssa.

- Kannatan neuvotteluita. Jos voittaja haluaa puhua, minäkin voin puhua, Nkunda kertoi tukikohdastaan Itä-Kongosta.

Nkunda on syyttänyt presidentti Kabilaa siitä, ettei tämä ole pystynyt yhdistämään Kongon kiisteleviä heimoja. Kabilan voitto ei kuitenkaan merkitsisi sissisodan jatkumista.

- Jos hän pystyy olemaan kaikkien kongolaisten presidentti eikä vain joidenkin heimojen, voimme tehdä yhteistyötä. Se ei ole ongelma, Nkunda katsoi.

Satojen taistelijoiden RCD-liikettä johtava Nkunda on aiemmin kieltäytynyt hallituksen tarjoamasta vakanssista armeijan leivissä. Häntä epäillään sotarikoksista sekä lapsisotilaiden käytöstä ja hänestä on annettu kansainvälinen pidätysmääräys.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat