Mainos

Kongossa allekirjoitettiin tulitauko

Kongon hallitusta vastaan taistelevat sissit allekirjoittivat tänään tulitaukosopimuksen Lusakassa. Sopimus herättää toiveita siitä, että Kongossa eli entisessä Zairessa jo vuoden riehunut sisällissota saataisiin loppumaan.

Sopimuksen allekirjoitusta todisti sopimusta välittämässä ollut Sambian presidentti Frederick Chiluba. Paikalla oli myös ministereitä 14 maan muodostamasta eteläisen Afrikan kehitysjärjestöstä SADC:stä sekä Ruandasta ja Ugandasta. Ruanda ja Uganda ovat tukeneet kapinallisia.

Tulitaukosopimuksen allekirjoittivat presidentti Laurent Kabilan hallitusta vastaan taistelevat Kongon demokraattisen puolueen sissit, jonka kilpailevia ryhmittymiä puolestaan ovat tukeneet sekä Ruanda että Uganda.

Tulitauon myötä maahan voidaan sijoittaa kansainvälisiä rauhanturvajoukkoja sekä aloittaa suorat neuvottelut hallituksen ja sissien välillä. Sotaa sissien ja presidentti Laurent Kabilan joukkojen välillä on käyty vuosi. Kabilaa ovat tukeneet omilla joukoillaan Angola, Zimbabwe ja Namibia. Ruanda ja Uganda ovat puolestaan väittäneet Kongon nykyisen hallituksen uhkaavan niiden omaa turvallisuutta.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.