Mainos

Kongossa äänestetty vilkkaasti

Kongossa on äänestetty tänään vilkkaasti historiallisissa vaaleissa. Kyseessä on ensimmäiset vapaat vaalit yli 40 vuoteen ja valittavana on 500-paikkaisen parlamentin edustajat sekä maan presidentti. Valittujen nimet selvinnevät vasta viikojen kuluttua.

Miljoonat kongolaiset jonottivat äänestysuurnille historiallisissa presidentinvaaleissa eilen. Äänestysasemat sulkeutuivat sunnuntai-iltana seitsemältä paikallista aikaa. Vaaleja valvovan ja turvaavan YK:n mukaan äänestäminen on sujunut valtaosin rauhallisesti. Kasain alueella kolme ihmistä loukkaantui, kun nuoriso sytytti äänestysaseman.

Vaalitulosta saadaan odottaa ennakkoarvioiden mukaan kolmatta viikkoa. Istuvan presidentin Joseph Kabilan suosio näytti vakuuttavalta ainakin maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Lubumbashissa. Kolmen tunnin aikana lasketuista 455 äänestyslipukkeesta oli 343 osoitettu Kabilalle.

Kyseessä oli ensimmäiset vapaat vaalit yli 40 vuoteen. Yli 25 miljoonaa äänioikeutettua valitsi maalle presidentin ja uuden parlamentin. Vaaleja on turvaamassa lähes 20 000 YK:n rauhanturvaajaa.

Valinnanvaraa äänestäjillä riitti, sillä parlamentin 500 paikasta kamppailee yli 9000 ehdokasta. Uudeksi presidentiksi on vahvimmin ehdolla istuva presidentti Joseph Kabila. Hänen tiukin haastajansa on varapresidentti Jean-Pierre Bemba. Kaikkiaan presidentiksi haluaa 33 henkilöä.

Kongo on yksi Afrikan vauraimmista valtioista luonnonvaroiltaan, mutta belgialaisten siirtomaariisto, useat sodat ja huono hallinto ovat tehneet maasta yhden maailman köyhimmistä. Miehet elävät Kongon demokraattisessa tasavallassa keskimäärin 42- ja naiset 44-vuotiaaksi.

Vuonna 2003 päättynyt toinen Kongon sota jätti jälkeensä yli kolme miljoonaa kuollutta. YK on arvioinut, että maassa kuolee sodan seurauksena edelleen yli 1200 ihmistä päivässä.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.