Mainos

Kongon tulivuorenpurkauksessa kuollut kymmeniä

Kymmeniä ihmisiä on saanut surmansa, kun tulivuorenpurkaus on tuhonnut pahoin Kongon itäosassa sijaitsevan Goman kaupungin.

Sadattuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kaupungista laavavirtojen tieltä. Avustusjärjestöt kertoivat tänään, että tulivuoresta valuva laava ja tulipalot ovat tuhonneet jopa 80 prosenttia Itä-Kongon suurimman kaupungin rakennuksista. Tulipalot raivosivat tänään kaupungissa hallitsemattomina.

Valtavat ihmisjoukot pakenivat purkausta Ruandan puolelle Gisenyin kaupunkiin. YK:n varoitti kuitenkin perjantaina, että laavavirrat uhkaavat myös Gisenyiä ja kaupunki saatetaan joutua evakuoimaan.

Kuolonuhreista ei ollut vielä tänään tarkkaa selvyyttä. YK arvioi, että ainakin 45 ihmistä on saanut surmansa purkauksessa. Todellisen uhrien määrän pelätään olevan huomattavasti suurempi.

Nyiragongon tulivuoresta purkautuva laava virtasi läpi Goman Kivujärveen, joka sijaitsee Kongon ja Ruandan rajalla. Purkaus on tuhonnut isoja osia 400 000 asukkaan Goman kaupungista, joka sijaitsee kymmenen kilometrin päässä tulivuoresta.

Arviot Ruandaan paenneiden määrästä vaihtelivat vajaasta 100 000:sta jopa 300 000:een. Myös Gomaan sijoitetut YK:n rauhanturvaajat jouduttiin evakuoimaan kaupungista. -Kyse on katastrofista. Luultavasti puolet (Goman) väestä on jäänyt kodittomaksi. Laava virtaa edelleen, YK:n humanitaarisen avun toimiston edustaja Dominic Garcin sanoi uutistoimisto DPA:lle Ruandan pääkaupungista Kigalista tänään.

Lähes 3 500 metriä korkea Nyiragongo on yksi monista Kongon ja Ruandan raja-alueen tulivuorista. Nyiragongo purkautui viimeksi 1994. Silloin tulivuoren kraatteriin muodostui laavajärvi. Vuonna 1977 kymmeniä ihmisiä kuoli tulivuoren purkauduttua äkisti.

Suomi lähetti asiantuntijan tuhoalueelle

Sisäministeriö lähetti tänään YK:n pyynnöstä lääninvalmiusjohtaja Seppo Lehdon Lapin läänihallituksesta Kongoon. Lehdon tehtävänä on arvioida tulivuorenpurkauksesta aiheutuneiden tuhojen määrää ja koordinoida tuhoalueelle tarvittavaa kansainvälistä apua.

Seppo Lehto kuuluu YK:n humanitaarisen avun yksikön (OCHA) alaiseen valmiusryhmään. Kongoon lähtevään ryhmään kuuluvat Lehdon lisäksi asiantuntijat Sveitsistä, Tanskasta ja Alankomaista.

Tulivuoresta on purkautunut laavaa eilisaamusta lähtien sekä Ruandan että Kongon puolelle. Suuri laavavirta on katkaissut Goman ja Rutshurun välisen tieyhteyden ja edennyt jo parin kilometrin päähän Goman lentokentästä.

YK:n tarkkailijat seuraavat tilannetta sekä Kinshasassa että Gomassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.