Mainos

Kongon tulitauko vesittyi

Eteläisen Afrikan johtajien huippukokous rauhan saamiseksi Kongon demokraattiseen tasavaltaan päättyi tänään ilman tulitaukosopimusta, ja kapinalliset ilmoittivat taisteluiden jatkamisesta. Seitsemän maan presidentit kokoontuivat tänään uudelle neuvottelukierrokselle Zimbabwen Victorian putouksille luvaten taistelujen välitöntä loppumista. Muutaman tunnin kuluttua kapinallisten valtuuskunta kuitenkin lähti neuvottelupaikalta tapaamatta kertaakaan Kongon demokraattisen tasavallan presidenttiä Laurent Kabilaa tai tämän tukijoita.

-Palaamme nyt takaisin kotiin vain voimistaaksemme Kabilan vastaisia sotatoimiamme. Tulitaukoa ei tule ennen kuin Kabila neuvottelee suoraan meidän kanssamme, kapinallisten valtuuskuntaa johtanut Arthur Z'Ahidi Ngoma sanoi.

Namibian ulkoministeri Theo Ben Gurirab, joka aiemmin oli kertonut tulitauon alkavan tänään, kiisti olevansa pettynyt.
-Mitä vielä voitiin odottaa. Presidentit ovat istuneet pöydän ääressä ja keskustelleet samalla kun heidän asevoimansa taistelevat. Tämä on saavutus, hän sanoi.

Afrikan maiden järjestön OAU:n pääsihteeri Salim Ahmed Salim luki huippukokouksen jälkeen presidenttien yhteisen julkilausuman, jossa vaadittiin Kongon demokraattisen tasavallan taistelujen pikaista lopettamista ja sanottiin Kabilan luvanneen "laajentaa poliittista tilaa" maassaan.
-Uskomme, että sodan täytyy loppua Kongon demokraattisessa tasavallassa. Siksi vaadimme vihollisuuksien välitöntä lopettamista, lausunnossa sanottiin.

Ainoana toivon pilkahduksena Salim kertoi seitsemän maan puolustusministereiden tapaavan torstaina Addis Abebassa pohtiakseen mahdollisuuksia tulitauon aikaansaamiseksi. Neuvottelujen puheenjohtajana toiminut Sambian presidentti Frederick Chiluba kuvasi kokouksen ilmapiiriä ajoittain "jännittyneeksi ja kireäksi". Hänen mukaansa neuvottelijat olivat yhtä mieltä tulitauon tarpeellisuudesta ja tunnustivat Kabilan Kongon lailliseksi johtajaksi.

Neuvotteluihin Victorian putouksilla osallistuivat Chiluban ja Kabilan lisäksi tämän liittolaiset eli Zimbabwen, Angolan ja Namibian presidentit sekä kapinallisia tukevien Ugandan ja Ruandan presidentit.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.