Mainos

Kongon rauhasta neuvotellaan Etelä-Afrikassa

Neuvottelut yli kolme vuotta jatkuneen Kongon sodan ja miehityksen lopettamisesta alkoivat tänä iltana Etelä-Afrikan Sun Cityssä.

Neuvottelujen alku lykkääntyi aikataulustaan, ja useat osapuolet uhkasivat jättäytyä neuvottelujen ulkopuolelle. Kongon demokraattisen tasavallan presidentin Joseph Kabilan lisäksi paikalle olivat jo iltapäivällä saapuneet suurimpien sissiryhmien johtajat Jean-Pierre Bemba ja Adolphe Onusumba sekä neuvotteluihin osallistuva isäntämaan presidentti Thabo Mbeki. Uusimpaan neuvottelukierrokseen osallistuu kymmeniä eri puolueiden, sotilasryhmien ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Sun Cityssä alkavassa 45 päivän maratonkokouksessa pyritään sopimaan ylimenokauden hallinnosta. -Olemme kokoontuneet Sun Cityyn viemään eteenpäin myönteistä kehitystä. Uskomme, että tämä vuoropuhelu merkitsee laillisuuden alkua ja johtaa perustuslain hyväksymiseen, sanoi sissijohtaja Onusumba saavuttuaan loma- ja huvittelukaupunkina tunnettuun Sun Cityyn.

2,5 miljoonaa kuollutta

Afrikan kolmanneksi suurin maa ajautui sisällissotaan vuonna 1998, ja useat naapurimaat ovat sekaantuneet sotaan maan hallituksen liittolaisina tai opposition joukkojen tukijoina.

Tulitauosta sovittiin vuonna 1999, mutta väkivaltaisuudet ovat jatkuneet sen jälkeenkin. Sota on vaatinut varovaisimpienkin arvioiden mukaan 2,5 miljoonan ihmisen hengen.

Kongon tukijoina sisällissodassa ovat olleet Zimbabwe, Angola, Namibia ja Ruandasta paennut hutujoukko, jota pidetään vastuullisena vuoden 1994 kansanmurhaan kotimaassaan. Kongon sissit ovat puolestaan saaneet tukea Ruandan hallituksen joukoilta, Ugandalta ja Burundilta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.