Mainos

Kongon rauhanturvaaminen EU-operaatioksi?

Kongon rauhanturvaaminen saattaa muuttua EU-operaatioksi. Kyseessä olisi ensimmäinen EU-operaatio Afrikassa. Lisää YK:n rauhanturvaajia - ei kuitenkaan suomalaisia - lähtee alueelle alkuviikosta.

Kongon kartta

Pakolaisvirta kasvaa jatkuvasti

Näkymä pakolaisleiriin Itulin maakunnassa on lohduton. Joillakin on sentään vettä käytössä, mutta kattiloista ei riitä ruokaa kaikille. Silti pakolaisleiriä kuvaavalle kameralle jaksetaan hymyillä.

Pakolaisvirta kasvaa jatkuvasti ja jo nyt valtaosa maakunnan pääkaupungin Bunian 350 000 asukkaasta on joutunut evakkoon. Opettaja Jean Dennis Likalom Hema-heimosta etsii aavekaupungista sukulaistensa hautoja.

- Olin ainut, joka selvisi perheestämme hengissä, koska olin juuri tulossa kylvystä ja olin ammeen takana. Silloin Lendu-heimoon kuuluvat naapurimme iskivät. Luodit osuivat vaimooni ja nuorimmaisiini. Kuusi lapsistani kuoli. Minä menetin kaiken.

Pelkästään toukokuun aikana on tapettu 400 ihmistä. Punainen risti kaivaa lisää ruumiita.

- Kongossa tilanne muistuttaa hiukan samanlaista kuin vuonna 1994 Ruandassa, siinä mielessä, että siellä on mahdollista kansanmurha, sanoo lähestystöneuvos Hannele Voionmaa ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan yksiköstä.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti toissapäivänä lähettää 1 400 rauhanturvaajaa lisää Kongoon. Nyt harkitaan myös, että operaatio siirtyisi EU:n alaisuuteen.

- Mahdollisesti torstaina saataisiin jo tuloksia ja tietoa siitä, että ryhdytäänkö siihen vai ei, kertoo Hannele Voionmaa.

Pohjoismaalaisista rauhanturvaajista ruotsalaiset osallistuvat vaaralliseen, ranskalaisjohtoiseen operaatioon. Turvallisuusneuvosto antoi joukoille luvan jopa tappaa.

- Siellä on raiskauksia ja selviä tappoja, joihin liittyy silpomista ja hyvin kauhistuttavaa kertomaa.

Perimmäinen syy väkivallan kierteeseen Kongossa on taistelu maan rikkauksista. Jalokivet ja uusi suuri öljyesiintymä kiinnostavat myös naapurimaita.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 01.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.