Mainos

Kongon laava uhkaa jo Giseneytä

Kongon laavavirta uhkaa jo naapurimaata. Ruanda pyysi hätäapua tilanteen hallitsemiseksi.

Kaksi laavavirtaa eteni tänään kohti ruandalaista Giseneyn rajakaupunkia, jonne on paennut satojatuhansia kongolaisia. Myös uusia tulivuorenpurkauksia on pelättävissä, sillä Kongon Nyiaragongo-tulivuori järähteli yöllä useita kertoja.

Osa pakolaisista on kääntynyt takaisin Kongoon, kohti lähes tuhoutunutta Goman kaupunkia. Saksalaisen avustusjärjestön mukaan kolmesataa metriä leveä laavavirta on katkaissut pakotien tuhansilta ihmisiltä.

Lähes puoli miljoonaa ihmistä odotti tänä aamuna apua vietettyään yön ulkosalla ilman minkäänlaista huoltoa Itä-Kongossa ja naapurimaassa Ruandassa. He eivät ole saanut ruokaa vuorokauteen eikä vettä tai peittoja ole riittävästi, kertoi World Vision -avustusjärjestön edustaja. Avustusjärjestöt pelkäävät myös koleran ja muiden kulkutautien puhkeamista.

Osa pakolaisista on jo lähtenyt liikkeelle kauemmaksi Giseneystä, ja YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma järjestö on alkanut jakaa ruokaa ja vettä tien varrella.

Ruandan hallitus pyysi tänään kiireellistä apua kansainväliseltä yhteisöltä. -Ruandan hallitus tekee kaikkensa, mutta se ei selviydy tästä jättiläismäisestä tehtävästä omin voimin, sanottiin maan radiossa luetussa vetoomuksessa. Ruanda tarvitsee varsinkin vettä, ruokaa, peittoja ja pressuja.

Torstaina alkanut Nyiragongo-tulivuoren purkaus on vaatinut ainakin 45 ihmishenkeä ja tuhonnut Goman kaupungin lähes täysin. Nyiragongo purkautui edellisen kerran lähes 25 vuotta sitten ja surmasi 2 000 ihmistä. Goman kaupunki vaurioitui pahoin jo silloin.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.