Mainos

Kongon kriisi yritetään ratkaista neuvotteluteitse

Diplomaattiset ponnistelut ovat täydessä käynnissä Kongon demokraattisen tasavallan kriisin ratkaisemiseksi. Tutsikapinallisten hyökkäys Itä-Kongossa on ajanut kymmeniätuhansia ihmisiä kodeistaan, ja avustusjärjestöt ovat varoittaneet humanitaarisesta kriisistä.

Kapinalliset ovat edelleen Goman rajakaupungin liepeillä, mutta eilen julistettu tulitauko näyttää yhä pitävän. YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon patisti päivällä kapinallisjohtaja Laurent Nkundaa jatkamaan tulitaukoa.

Ratkaisua etsimään ovat Kongoon saapuneet muun muassa Yhdysvaltain Afrikan-lähettiläs Jendayi Frazer ja EU-komissaari Louis Michel. Seuraan on myöhemmin liittymässä myös EU-puheenjohtajamaan Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner ja hänen brittiläinen virkaveljensä David Miliband.

EU ei ole toistaiseksi näyttänyt vihreää valoa Kouchnerin ehdotukselle lähettää Kongoon jopa 1500 EU:n sotilasta, jotka tukisivat jo paikalla olevia YK:n rauhanturvaajia. Sotilaiden sijaan kriisiin toivotaan diplomaattista ratkaisua.

Goman tilanne rauhoittumassa

Kirkon ulkomaanavun työntekijä Anna Muinonen kuvasi tilannetta tänään Gomassa rauhalliseksi. Muinonen evakuoitiin aiemmin tällä viikolla Ruandan puolelle Goman kireän tilanteen vuoksi.

- Elämä Gomassa on palailemassa normaaliksi. Kaupat avautuvat ja taksit kulkevat, vaikka joissakin kaupunginosissa on vielä ollut ryöstelyä, Gisenyistä puhelimitse tavoitettu Muinonen kertoi.

Hän sanoi pyrkivänsä palaamaan Gomaan mahdollisimman pian, ehkä jo lauantaina.

Kapinallisten hyökkäys aiheutti kymmenientuhansien pakolaisten virran kohti Gomaa. Muinosen mukaan pakolaiset ovat leiriytyneinä kaupungin pohjoispuolelle. Ruandaan päin ei sen sijaan hänen mukaansa ole ollut minkäänlaista tunkua.

YK:n lastenjärjestö Unicef varoitti, että pakolaisia uhkaavat aliravitsemuksen lisäksi kolera ja tuhkarokko, jotka voivat levitä puutteellisen hygienian ja likaisen juomaveden vuoksi. Uutistoimisto AFP:n mukaan osa pakolaisista on kuitenkin alkanut jo palata koteihinsa.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.