Mainos

Kongon kapinalliset vetäytyvät

Kongon kapinalliset ovat alkaneet vetäytyä asemistaan Kongon pääkaupungin Kinshasan ulkopuolelta, kertoivat viestimet tänään. Tieto vetäytymisestä tuli sen jälkeen, kun hallitusta tukevien joukkojen kerrottiin vallanneen kapinallisilta takaisin kolme kaupunkia Kinshasasta lounaaseen.

-Joukkomme hallitsevat Moandaa, Bananaa ja Bomaa, sanoi hallituksen edustaja ja tiedotusministeri Didier Mumengi uutistoimisto AFP:lle.
Mumengi lisäsi, että taistelu Kisanganin kaupungin hallinnasta jatkuu. Kisangani on strategisesti tärkeä kauppakaupunki Kongon demokraattisen tasavallan koillisosassa. Kapinalliset ilmoittivat eilen vallanneensa Kisanganin, joka on Kongon toiseksi suurin kaupunki.

Angola ja Zimbabwe ovat lähettäneet joukkoja tukemaan presidentti Laurent Kabilan hallitusta, joka syyttää puolestaan Ugandaa ja Ruandaa kapinallisten tukemisesta. Kabilan oikeusministeri Mwenze Kongolo sanoi tänään, että ruandalaisten ja ugandalaisten joukkojen on poistuttava maasta, ennen kuin eteläisen Afrikan maiden johtajien vaatima tulitauko voi toteutua. Eilen 14-jäsenisen eteläisen Afrikan maiden järjestön SADC:n huippukokous Pretoriassa vaati välitöntä tulitaukoa ja rintamalinjojen jäädyttämistä, kunnes kestävä rauha saavutetaan.

Kabilaa vastustavat kapinalliset niin ikään sanoivat pitävänsä tulitaukoa epätodennäköisenä niin kauan kuin maassa on ulkovaltojen joukkoja:
-Angolan ja Zimbabwen lisätessä joukkojaan Kongossa uskomme tulitaukoon pääsemisen olevan hyvin vaikeaa, kapinallisjohtaja Bizima Karaha kertoi Reutersille.

Ugandan presidentti Yoweri Museveni kutsui puolestaan hallituksensa hätäkokoukseen käsittelemään Ugandan vastausta naapurimaansa kriisiin, viranomaislähteet kertoivat tänään.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.