Mainos

Kongon kapinalliset etenevät

Kapinallisten joukot ovat vallanneet lisää alueita Kongon demokraattisessa tasavallassa. Eilen kapinalliset valtasivat tärkeän satamakaupungin Matadin taisteluissa presidentti Laurent Kabilan joukkoja vastaan. Jo aiemmin he valtasivat Ingan voimalan, joka tuottaa sähköä maan pääkaupunkiin Kinshasaan.

Valtiollinen radio ja televisio joutuivat sähkökatkoksen takia keskeyttämään lähetyksensä. Viranomaisten mukaan sähkökatkos johtui Ingan padolla ilmenneistä ongelmista. Ingan lisäksi kapinalliset ilmoittivat ottaneensa hallintaansa Bunian kaupungin, joka sijaitsee lähellä Ugandan rajaa.

Kapinajohtajan Jean-Pierre Ondekanen mukaan myös pääkaupungin Kinshasan valtaaminen tapahtuisi tämän kuun loppuun mennessä. Viranomaislähteiden mukaan Kabila on laajenneiden taisteluiden takia erottanut vasta nimittämänsä armeijan komentajan Celestine Kifwan. Presidentti on niin ikään itse lähtenyt kaupungista.

YK:n turvallisuusneuvosto vaati eilen Kongoa lopettamaan väkivaltaisuudet alueella. Se ei kuitenkaan suoraan syyttänyt Ruandaa tai Ugandaa kapinallisten tukemisesta, kuten Kongon omat viranomaiset ovat tehneet. Osa Kongon armeijasta aloitti kapinan presidentti Kabilaa vastaan elokuun alussa Gomassa, lähellä Ruandan rajaa.

Ihmisoikeusjärjestöt huolissaan

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International sekä Human Rights Watch ovat huolissaan siitä, että kongolaisia yllytetään väkivaltaan. Järjestöjen mukaan Kongon demokraattisen tasavallan radio on viime päivinä syyttänyt avoimesti ruandalaisia tutseja kapinallisten tukemisesta, ja kansalaisia on kehotettu hyökkäämään heitä vastaan.

Amnesty Internationalin mukaan maan pääkaupungissa Kinshasassa on pidätetty aiheetta satoja ihmisiä, jotka ovat etniseltä taustaltaan tutseja, Ruandan kansalaisia tai naimisissa ruandalaisten kanssa. Pidätyksen alkoivat elokuun 2. päivän jälkeen, jolloin osa Kongon armeijasta nousi kapinaan maan presidenttiä Laurent Kabilaa vastaan.

Kongon sisäministeri Gaetan Kakudji on myöntänyt, että tutsisiviilejä on otettu talteen Kinshashassa. Kakudjin mukaan siviilejä halutaan suojella raivostuneelta kansalta.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.