Mainos

Kongo syyttää YK:ta Afrikan laiminlyömisestä

Kongo syyttää YK:n turvallisuusneuvostoa siitä, ettei se ole täyttänyt tehtäviään Kongon verenvuodatuksen lopettamiseksi. Kongon mukaan eräillä turvallisuusneuvoston jäsenillä ei ole kiinnostusta Afrikan asioihin. Kongon eli entisen Zairen YK-lähettiläs Andre Mwamba Kapanga sanoi eilen, että "rotukysymys" on ollut yhtenä syynä turvallisuusneuvoston pidättyvyyteen Kongon konfliktissa.

Turvallisuusneuvosto oli juuri saanut päätökseen lähes suljetuin ovin pidetyn nelituntisen istunnon, jonka aikana se perehtyi yksityiskohtaisesti tuoreimpaan väkivallanpurkaukseen Kongon kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Kisanganissa. Neuvoston virkaatekevä puheenjohtaja Martin Andjana vahvisti lopuksi tiedon, että kaikki 15 jäsentä ilmaisivat "vakavan huolensa" tilanteesta ja vaati konfliktin osapuolia laskemaan aseensa välittömästi. Kapangan mukaan kannanotto oli kuitenkin "täysin riittämätön näin vakavassa kriisissä". Turvallisuusneuvosto kieltäytyi myös lähettämästä Kongoon rauhanturvaajia.

Uganda ja Ruanda sopivat tulitauosta

Ugandan ja Ruandan johtajat sopivat eilen välittömästä tulitauosta lopettaakseen Kongossa riehuneet taistelut. Ugandan presidentti Yoweri Museveni ja Ruandan vaikutusvaltainen varapresidentti ja puolustusministeri Paul Kagame sopivat tulitauosta maratonneuvottelujensa päätteeksi. Uganda ja Ruanda olivat liittolaisia vuoden mittaisessa sodassa Kongon presidentin Laurent Kabilan joukkoja vastaan. Nyt Uganda ja Ruanda kuitenkin tukevat kilpailevia kapinallisryhmittymiä ja jännitteet purkautuivat rajuksi väkivallaksi Kisanganissa viime viikonloppuna. Yli 50 ihmisen pelätään saaneen surmassa kaupungin kaduilla käydyissä taisteluissa.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.