Mainos

Konginkangas-oikeudenkäynti

Mielenkiintoinen juttu. Eipä voi juuri muuta todeta tuosta tänään alkaneesta Konginkangas-oikeudenkäynnistä.

Valtionsyyttäjä Mika Illman on pätevä syyttäjä, mutta hyvä asianajaja on liikenteen vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksista syytetyllä rekkakuskilla.

Illmanin syytteet lähtevät siitä, että kuljettajan olisi pitänyt osata talvikeleillä varautua liukkaaseen keliin ja ajaa hiljempaa. Puolustuksen kanta oli, että Konginkankaan suoralla oli niin yllättävän liukasta, ettei siihen olisi voinut varautua millään. Lisää jutusta löytyy näiltä mtv3:nkin nettisivuilta, joten en sen syvemmälle mene itse asiaan.

Joku toivoi näillä sivuilla kuvausta toimittajan työstä kentällä, joten tästä puolesta muutama rivi. Tarkoitus ei ole marista, vaan kertoa miten 7-uutisten juttu tänään syntyi.

Itse asiassa päivä alkoi puoli seitsemän maissa aamulla lyhyellä keskustelussa Lauri Karhuvaaran kanssa Huomenta Suomi-lähetyksessä. Olimme kuvaaja Kalle Koivusen kanssa tulleet Jyväskylään edellisenä päivänä, joten tuo puhelinraportti lähti hotellihuoneesta. Herätyskello oli soimassa 6.20 ja ennen puhelinsuoraa piti vähän puhua itsekseen, jottei ääni olisi aivan möreä lähetyksessä.

Kello 8 lähdimme kuvaajan kanssa kohti Äänekoskea. Oikeus- ja poliisitalo oli tuttu, koska siellä pidettiin tiedotustilaisuus onnettomuuspäivänä noin kaksi vuotta sitten. Muuten näiden poliisi- ja oikeustalojen etsimisessä on joskus puuhaa, jos ei ole muistanut printata netistä karttaa mukaan. Koivusen Kallen autossa on tosin GPS-kartta, joka kyllä helpottaa huomattavasti.

Oikeustalolla oli puolenkymmentä tuttua toimittajaa ja saman verran tuntemattomampia. Yleensä tuossa vaiheessa tulee ensin suunnistettua haastemiehen pakeille selvittämään mistä syytekirjelmät ovat saatavissa, saako salissa kuvata yms. Tässä sitä tarvetta ei ollut, koska Äänekosken käräjäoikeus oli tiedottanut asiasta etukäteen.

Toimittajien lisäksi paikalla oli kymmenkunta juristia ja ehkä noin viisitoista omaista. Haastattelut kysytään useimmiten oikeudenkäyntien tauoilla, joten tässä vaiheessa lähinnä odoteltiin.

Oikeudenkäynti alkoi täsmällisesti yhdeksältä. Muutamilla tauoilla sitten haastattelimme syyttäjää ja asianajajia. Muutamilta omaisilta kävimme kysymässä mahdollisimman kohteliaasti halukkuutta puhua kameralle, mutta kukaan ei halunnut. Syytetty rekkakuski ei sanonut mitään ja hänen asianajajansakin kieltäytyi haastattelusta. Siihen heillä on tietysti täysi oikeus.

Itse salissa juttu eteni varsin rutiininomaisesti. Kaava oikeudenkäynnissä on aina sama. Omaiset istuivat yhdessä nurkassa ja eturivissä ollut rekkakuski tuijotti pitkälti vain eteensä. Mitään välikohtauksia ei oikeudessa esiintynyt. Aamupäivällä kirjoitin kommunikaattorilla myös nettijutun, joka lähti sähköpostina tauolla. Oikeussalissahan ei puhelinta saa pitää auki.

Sähkekuvaa piti saada kuuden uutisiin ja juttu seitsemään, joten lähdimme kuvaajan kanssa kohti Jyväskylää puoli kolmen maissa. Ihan loppuun emme siis ehtineet oikeuspäivää istua. Kalle ajoi ja itse katsoin haastatteluita auton takapenkillä nauhurista. Samalla rakentui jutun käsikirjoitus. Kun palasimme hotelliin noin 15.15, jutturunko oli pitkälti valmis ja aloimme editoida juttua hotellihuoneessa. Kalle on kovan luokan ammattilainen ja työskentely hänen kanssaan on helppoa. Olemme tehneet kymmeniä, jollei jopa muutamia satoja keikkoja vuosien mittaan yhdessä.

Editoinnissa toimittajan speakit ja haastattelupätkät kootaan ensin yhteen ja sen jälkeen speakit kuvitetaan.

Juttu ja sähkekuvat olivat valmiina vähän ennen viittä. Jutun käsikirjoituksen lähetin puhelimen sähköpostilla. Tärkeintä ovat tietysti juontotekstit ja teegeet (siis ne ruutuun tulevat grafiikat, joissa on haastateltavien nimet)

Hotelli on varattuna Jyväskylästä sen takia, että täältä pystymme linkkaamaan jutun Helsinkiin. MTV:llä on kauppakeskuksen parkkipaikan kellarissa piste, josta on valokaapeliyhteys Pasilaan. Sitä kautta lähetimme jutun. Huone tosin on hieman siivottomassa kunnossa, mutta nyt ei ollut aikaa putsata sitä vanhoista lehdistä, kaseteista yms.

Puoli kuuden maissa jutut oli lähetetty. Kohta menemme Kallen kanssa syömään ja mietimme millaisen jutun teemme keskiviikkona. Muutama ajatus siitä jo on, mutta siitä lisää huomenna. Täällä Äänekoskella/Jyväskylässä olemme ainakin torstaihin.

Jara

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.