"Konfliktialueille houkutellaan vierastaistelijoita eri keinoin"

Vapaaehtoissotilaiden syyt lähteä ulkomaille taistelemaan vaihtelevat suuresti, sanoo asiantuntija.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Juha Saarisen mukaan tyypillistä ulkomaista vapaaehtoistaistelijaa ei ole, vaan konfliktialueille lähtevien henkilöiden tausta, profiilit ja motiivit vaihtelevat merkittävästi.

- Tietysti on olemassa elementtejä, jotka on hyvin yleisiä: yleensä puhutaan nuoresta miehestä, mutta hänen syynsä saattavat olla hyvin erilaisia, esimerkiksi humanitäärisiä tai poliittisia. Tässä (MTV Uutisten haastatteleman suomalais-ruotsalaisen vierastaistelijan tapauksessa) motiivi näyttää olleen se, että on lähdetty puolustamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta valtiota ja kansaa, Saarinen sanoi MTV Uutislivessä.

Vierastaistelijoita houkutellaan ja värvätään konfliktialueille eri keinoin.

- Tämä riippuu konfliktista. Jos konfliktissa on mukana toimijoita, joilla on merkittävää kansainvälistä toimintaa, niin silloin on kyse jonkinnäköisestä asteittaisesta ja järjestelmällisestä rekrytoinnista. Toisaalta jos toimijoilla ei ole merkittävää verkostoa konfliktialueen ulkopuolella, mutta voimakas ideologiaan tai identiteettiin pohjaava elementti, niin se voi vetää puoleensa henkilöitä.

Tutkijan mukaan normaalin elämän jatkaminen voi olla vaikeaa sen jälkeen, kun vierastaistelija palaa kotimaahansa konfliktialueelta.

- Aika paljon tietenkin riippuu siitä, millaisesta konfliktista on kyse ja mitä kyseinen henkilö on kokenut konfliktin aikana. Tottakai, kun osallistuu aseelliseen toimintaan ja näkee paljon kuolemaa, niin sillä on tietty psykologinen vaikutus henkilöön. Hän voi palata traumatisoituneena, kuten suuri osa esimerkiksi Syyriasta tai Irakista palaavista. Henkilö saattaa myös radikalisoitua ja olla valmis käyttämään väkivaltaa konfliktialueen ulkopuolella.

Tällä hetkellä ulkomaille taistelemaan lähtijä ei syyllisty rikokseen Suomen lain mukaan. 

- Se on kuin mikä tahansa muukin matka, Saarinen sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat