Konferenssi hyväksyi luonnonkatastrofien tuhojen torjumisesta toimintaohjelman

Maailmankonferenssi luonnonkatastrofien tuhojen torjumiseksi on päättynyt Japanissa ilman sopimusta konkreettisista toimista. YK:n johdolla pidettyyn kokoukseen osallistuneet maat lupasivat kuitenkin keskittyä aiempaa enemmän katastrofeihin valmistautumiseen.

YK:n konferenssi luonnonkatastrofien tuhojen torjumiseksi ja lieventämiseksi on hyväksynyt Japanissa kymmenen vuoden toimenpideohjelman, johon sisältyy mm. tsunameista varoittava järjestelmä. Toimenpideohjelmassa lähes 170 valtion edustajat lupasivat nostaa katastrofeihin valmistautumisen aiempaa tärkeämmälle sijalle kansallisessa politiikassaan.

Euroopan unioni ja monet kansalaisjärjestöt toivoivat, että ohjelmaan olisi sisältynyt vielä konkreettisempia tavoitteita. YK:n hätäapukoordinaattori Jan Egeland myönsi toimintaohjelman pykälien olevan paljolti symbolisia. Hänen mukaansa ne ovat kuitenkin moraalisesti velvoittavia ohjenuoria valtioille seuraavan vuosikymmenen aikana.

Koben kokous oli ajoitettu pidettäväksi rannikkokaupunkia kymmenen vuotta sitten ravistelleen tuhoisan maanjäristyksen vuosipäivän aikoihin. Aasian hyökyaaltokatastrofi antoi kokoukselle kuitenkin aivan uudenlaista merkitystä.

Kokouksen osallistujat sopivat, että YK alkaa valmistella hyökyaalloista varoittavaa järjestelmää Intian valtamerelle. YK arvioi, että järjestelmä saataisiin valmiiksi vuoden tai puolentoista kuluttua. Järjestelmää valmistellaan Thaimaassa pidettävässä kokouksessa.

Toimenpideohjelmaan kuuluu myös karttojen laatiminen vaara-alueista, satelliittien käyttäminen varoitusten antamisessa ja katastrofivalmiuden opettaminen vaarallisten alueiden ihmisille. Valmiuksia tarvitaan myös maanjäristyksiä ja hyökyaaltoja pienemmissä luonnonkatastrofeissa.

Varautumista katastrofeihin aletaan opettaa kouluissa, sairaaloita ja muita rakennuksia muutetaan turvallisemmiksi ja asiantuntijoiden vaihtoa lisätään. Varotoimista pitäisi tulla osa kestävää kehitystä, sanoivat kokouksen osanottajat.

Kansalaisjärjestö Tearfundin edustajat arvostelivat ohjelmaa siitä, ettei siinä ole takarajoja toimenpiteiden toteuttamiseksi eikä seurantasäädöksiä. Toimien rahoitusvastuustakaan ei sovittu.

Ruotsin ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston edustaja Johan Schaar kertoi, että Yhdysvallat oli vastustanut mainintaa ympäristön tuhoamisesta luonnonkatastrofien syynä. Yhdysvallat myönsi rajoittaneensa viittauksia ilmastonmuutoksiin, mutta sanoi tukevansa keinoja katastrofien vähentämiseksi. Päätösasiakirjassa kehotetaan hallituksia harkitsemaan katastrofivalmiudessaan "sopeutumista ilmastonmuutoksen".

Suomi ja Viro lisäävät yhteistyötä

Suomen valtuuskuntaan kuului ulkoministeriön, Punaisen Ristin ja asiantuntijalaitosten edustajia. Sitä johti UM:n osastopäällikkö Hannu Kyröläinen.

Suomi ilmoitti olevansa valmis osallistumaan varoitusjärjestelmien kehittämiseen. Suomi ja Viro sopivat konferenssin aikana yhteistyön aloittamisesta poikkeuksellisten sääilmiöiden vaatimien havaintojärjestelmien ja pelastustoimien parantamiseksi. Tarkoituksena on hyödyntää kahden viikon takaisesta myrskystä ja meriveden noususta saatuja kokemuksia.

(MTV3-STT-AFP-DPA-TT)

Lue myös:

    Uusimmat