Konemestari Darude hyppyyttää tanssiväkeä

Turkulainen Darude säveltää nykyaikaista konemusiikkia, joka menestyy maailmalla. Mutta kuinka hän selittää trendikkään musiikkinsa isoäideilleen?

-Luulen, että he eivät ole niinkään musiikista kiinnostuneita, vaan siitä, että poika pitää huolta itsestänsä, hymyilee Darude.

-Musiikkini on varmaan aikamoista kolinaa heidän korvillensa, arvelee artistikomeetta, jonka asiapitoisesta siviiliolemuksesta on liki mahdoton bongata tähden elkeitä. Darude viimeisteli ensialbuminsa valmiiksi Sandstorm-hitin listamenestyksen keskellä pitkin kesää. Tuottajavelho Jaakko "JS16" Salovaaran kanssa koottu Before the Storm on 24-vuotiaalle nuorukaiselle vasta ensimmäinen pitkäsoitto. Britannian sukseen ansiosta Ville Virtasesta ehätti tulla tähti jo ennen esikoisalbumin julkaisua.

Sävellyksiä kodin koneilla

Kotimaan rockväki on saanut ihmetelläkseen uuden ajan pop-artistin, jonka house-musiikki koostuu hypnoottisista konerytmeistä. Selkein ero "perinteiseen" popmusiikkiin on se, että Daruden biisit eivät pohjaudu laulumelodioihin. Albumillakin lauluääntä käytetään vain koneistettuina toistohuudahduksina.

Biisintekijänä Darude on varsin kaukana vanhan kansan nuotiokitaristien koulukunnasta. Kun mies ryhtyy sävellyspuuhaan, hän sulkeutuu kotistudionsa nippeleiden sekaan.

-Se on huone, jonne on pinottu läjä elektronisia vehkeitä, kuvailee Darude. Puolet albumin materiaalista perustuu Daruden omiin ideoihin. Tärkeä taustavaikuttaja, tuottaja Salovaara on muokkaillut ja lisäillyt niihin omat äänikudelmansa sekä toiminut säveltäjänäkin.

-Itse en ole mikään musiikillinen virtuoosi. Jaakkohan on ammattimuusikko, joka hallitsee ainakin sellon ja koskettimet.

Tili tulee jälkijunassa

Darude huomauttaa, että raha-asioista ei kannata kysellä.

-En edes tiedä mitä tulen saamaan. Tilitykset alkavat näkyä vasta vuoden kahden päästä, ja tällä hetkellä elän keikkapalkkioilla.

-Olen tyytyväinen, että minulla on auto, millä pääsee liikkumaan, ja olen saanut hankittua studioon pari laitetta lisää.

Itsetietoiset dj-piirit eivät puolestaan ole katsoneet hyvällä sitä, että trance-artisti ponnistaa underground-ympyröistä laajojen kansanjoukkojen suosikiksi. Darude vaikuttaa hivenen ärsyyntyneen "dj-kotijoukkojen" kritiikistä.

-Mulle on sanottu, että sä teet tollasta kaupallista paskaa. Mutta eihän se sitä biisiä huononna, vaikka sitä myytäisiin miljoonia. Ennen nykyvaihetta ennätin tehdä viisi vuotta musaa, eli kyllä mä tekisin tätä hommaa ilman isoa levymyyntiäkin.

"Ei esson essoa"

Brittiläinen aikakauslehti Face nostatti taannoin kohua väittämällä, että Sandstorm on muotihuumeiden käyttäjien keskuudessa omaksuttu jonkinasteiseksi tunnushymniksi. Artistia harmittavat sensaatiohakuiset otsikot.

-Tiedän kyllä, että tässä bisneksessä liikkuu huumeet. Olen törmännyt tarjoajiinkin, mutta mun kaveripiirissä ei ole käyttäjiä, vakuuttaa Darude.

-En ole esson essoa ottanut koskaan, painottaa mies viitaten ecstasy-huumeeseen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat